Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τατάρ συνοδος τουρκικών κρατών

Με έντονα διαβήματα προς όλες τις χώρες, πλην φυσικά της Τουρκίας, που συμμετείχαν στην χθεσινή φιέστα που στήθηκε στην Άγκυρα, με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους στο πλαίσιο της συνόδου του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, προχώρησε η Λευκωσία.

Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την στάση της Ουγγαρίας, εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως και το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων συμμετέχει στην Σύνοδο με το καθεστώς του παρατηρητή και ο πρωθυπουργός της οποίας χθες Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς καμία αιδώ παρακάθισε δίπλα στον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είχε μπροστά του την σημαία του ψευδοκράτους.   

«Το γεγονός της χρήσης συμβόλων στην παρουσία αξιωματούχων της Ουγγαρίας είναι απαράδεκτο και ως εκ τούτου έχει επιπρόσθετα με τα υπόλοιπα διαβήματα μεταφερθεί στη Βουδαπέστη η έντονη δυσφορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης. 

Το ζήτημα θα θέσει ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάντηση που θα έχει με τον Ούγγρο ομόλογο του, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων επιθυμεί το Λονδίνο

Το Κυπριακό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, ο Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι το Λονδίνο στηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για να προσπαθήσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό και να εργαστούμε για να φέρουμε την άλλη πλευρά, την τουρκοκυπριακή πλευρά, την Τουρκία, πίσω στο τραπέζι, για τον κοινό μας στόχο για μια διευθέτηση στη βάση όλων των παραμέτρων του ΟΗΕ, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πλήρη πολιτική ισότητα», επισήμανε  ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ιρφαν Σιντικ. 

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής δεν απάντησε εάν το Λονδίνο θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει πως η χώρα του θα πρέπει να υπαγορεύει, να επιβάλλει ή να προτείνει πράγματα που δεν επιθυμούν οι πλευρές στο Κυπριακό.  

Ενθάρρυνση για πρωτοβουλίες

Τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενθάρρυνε για να ανάληψη νέας πρωτοβουλίας επίλυσης του Κυπριακού, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μιλούσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη  μετά την συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Κατ’ αρχάς, όπως πάντα, το Κυπριακό, τη δυνατότητα μιας νέας πρωτοβουλίας μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. 

Ο κ. Δένδιας, όπως και έπραξε νωρίτερα  και ο εκρπόσωπος τους ΓΓ Στεφάν Ντουζαρίκ, σημέιωσε πως ο κος Γκουτέρες, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά την ενημέρωση που θα τύχει από την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας παρουσίασε στη Νέα Υόρκη την υποψηφιότητα της Ελλάδας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 – 2026.