Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ντι Κάρλο

Τη δέσμευση του ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε η Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, σε σύντομη δήλωσή της μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό, που διήρκησε μια ώρα.

Η κ. ΝτιΚάρλο είπε πως είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη. «Τον συνεχάρηκα για την εκλογή του και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του», ανέφερε.

«Συζητήσαμε εκτενώς το Κυπριακό, και θέλουμε να επαναλάβουμε τη δέσμευση του ΓΓ στη στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό», επεσήμανε.

Ανέφερε πως στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κ. Τατάρ «για να συζητήσουμε περαιτέρω για τον δρόμο προς τα μπρος».

Απ’ την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η άφιξη της κας ντι Κάρλο «στέλνει ένα μήνυμα από τον ΓΓ των ΗΕ για την προσήλωση του στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε στην κα ντι Κάρλο εκ νέου ότι η πρώτη προτεραιότητα της πλευράς μας είναι η άρση του αδιεξόδου, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στην κα ντι Κάρλο την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για τα οφέλη και τα κίνητρα που αυτή μπορεί να επιφέρει και να συμβάλει στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη. Περιέγραψε στην κα ντι Κάρλο ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήδη και οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κάποια οφέλη από την ΕΕ, και δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την πρόταση ως μια πρόταση που συμβάλλει αρνητικά, αλλά συμβάλλει πολύ θετικά στο κατάλληλο κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις επαφές που θα έχει και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ και εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα του οποτεδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κα ντι Κάρλο και κρίνει χρήσιμο, για κοινή τους συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ακόμα και σήμερα.

Τέλος εξέφρασε τη βούληση και ετοιμότητα του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Σε ερώτηση για την αντίδραση της κας ντι Κάρλο στην πρόταση του Προέδρου για εμπλοκή της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που τα ΗΕ αναγνωρίζουν είναι ότι θα είναι υποστηρικτικός ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα ΗΕ, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τα ΗΕ έχουν συνεργασία με την ΕΕ και αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι πάντοτε είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν είδε θετικά η κα ντι Κάρλο αυτή την πρόταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα ντι Κάρλο είπε ότι ο ρόλος της ΕΕ και η συνεργασία με τα ΗΕ είναι άριστη.  Βλέπει θετικά το γεγονός ότι οι ενέργειες από πλευράς μας είναι ενέργειες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Και είναι αυτό που επιθυμούμε και εμείς και όλες οι πλευρές».

Σε ερώτηση αν η κα ντι Κάρλο κλήθηκε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον κ. Τατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε «την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι εμείς είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε και τον κ. Τατάρ να έρθει με ειλικρινή βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ΗΕ»..

Σε ερώτηση για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έθεσε αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κα ντι Κάρλο και της ζήτησε να το μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το πρόγραμμα του ΓΓ των ΗΕ είναι βεβαρημένο, αναμένουμε. Σίγουρα θα υπάρξει δυνατότητα έστω και στο περιθώριο, μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κληθείς να πει αν έχει οριστεί μόνο η συνάντηση με τον κ. Μισιέλ τις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι καθορισμένη η συνάντηση με τον κ. Μισιέλ, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τους Προέδρους των θεσμών και με ηγέτες κρατών, θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα».