Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Στιούαρτ

Για «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ» μίλησε ο Κόλιν Στίουαρτ αναφερόμενος στην επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο. Οι δηλώσεις του κ. Στιούαρτ έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της επίσκεψης της κ. ΝτιΚάρλο στο νησί, την ερχόμενη βδομάδα.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε πως κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά του και για μια κοινή συνάντησή του με την κ. ΝτιΚάρλο και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, την επόμενη βδομάδα. Ακόμη, όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε τη βούλησή του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Στις δηλώσεις του, ο  Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούρτ είπε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ καλή και πως συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού αυτή ήταν η πρώτη επίσημη τους συνάντηση ύστερα από την τελετή εγκατάστασης του κ. Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του.

Ο διπλωμάτης των ΗΕ είπε επίσης πως εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα συλλυπητήριά του για τον τραγικό θάνατο των Κύπριων νέων κατά τη σιδηροδρομική σύγκρουση στην Ελλάδα.

Ανέφερε πως ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να συζητήσουν για την επικείμενη επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο, σημειώνοντας πως η επίσκεψή της στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα ότι συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις προσπάθειες για το Κυπριακό.

Ο κ. Στιούαρτ είπε πως η κ. ΝτιΚάρλο θα έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες στο πλαίσιο της επίσκεψής της για να ακούσει από αυτούς πώς βλέπουν τις προοπτικές για το πώς θα προχωρήσουν προς τα μπρος.

Υπογράμμισε πως «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να είναι πλήρως ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου για να προχωρήσουμε μπροστά για μια διευθέτηση στην Κύπρο και επί του παρόντος είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι έχει δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο ηγετών και αυτό είναι κάτι επί του οποίου θέλουμε πάρα πολύ να οικοδομήσουμε».

Είπε ακόμη πως ο ίδιος θα συναντήσει αύριο Παρασκευή τον κ. Τατάρ για προετοιμασία της επίσκεψης της κ. ΝτιΚάρλο.

Ερωτηθείς αν μπορούν να υπάρχουν κάποιες προσδοκίες για κάτι καινούργιο από την επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο όπως για παράδειγμα για μια νέα προσπάθεια, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «συζητούμε τα πράγματα με τις δυο πλευρές», επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός πως ο κ. Χριστοδουλίδης έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Αλλά ναι βλέπουμε δυνατότητες ίσως όχι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες βλέπουμε πολλές δυνατότητες για κάποιες θετικές εξελίξεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η κ. ΝτιΚάρλο προγραμματίζει να επισκεφθεί και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Στιούαρτ απάντησε: “Όχι σε αυτό το ταξίδι”.

Νέα πρόταση Χριστοδουλίδη για κοινωνική συνάντηση με Τατάρ

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο «στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου».

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούλησή του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πρότασή του για μια κοινωνική συνάντηση, ένα δείπνο με τον κ. Τατάρ και τον κ. Στιούαρτ όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και πως παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητά του για μια κοινή συνάντηση του με την κ. ΝτιΚάρλο Κάρλο και τον κ. Τατάρ την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ακόμη στον κ. Στιούαρτ την πρότασή του για την ΕΕ και για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είδε θετικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Στιούαρτ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο ΟΗΕ τη βλέπει θετικά, θεωρεί την ΕΕ ως ένα εταίρο που πρέπει να είναι ενεργός στην πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Βλέπει θετικά, επίσης, και τον θετικό τόνο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει θέσει στις δημόσιες δηλώσεις του και θεωρούν ότι καλλιεργεί το κατάλληλο κλίμα για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν τα ΗΕ ζητούν διευκρινίσεις για το πώς εννοεί η πλευρά μας την παρουσία τους σε μια νέα φάση των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ακριβώς για αυτά που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. ΝτιΚάρλο την ερχόμενη βδομάδα. Προφανώς είναι πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα πραγματοποιούνται και οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενισχυτικός», σημείωσε.

 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. ΝτιΚάρλο αναμένεται στην Κύπρο το βράδυ της 14ης Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου το πρωί θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον κ. Τατάρ στα κατεχόμενα.

Νωρίς το απόγευμα θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας με θέμα τη συμμετοχή γυναικών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Κατά την παραμονή της στην Κύπρο η κ. ΝτιΚάρλο θα συναντηθεί επίσης με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ενώ θα επισκεφθεί επίσης την Αμμόχωστο και τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο στις 16 Μαρτίου.