Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φς

Με αποστολή να ακούσει και τις δύο πλευρές και να καταγράψει θέσεις και προθέσεις, έφτασε στην Κύπρο και αρχίζει επαφές αύριο η Αναπληρώτρια Γ.Γ των ΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.


«Ταξιδεύω σήμερα για την Κύπρο, για την πρώτη μου επίσκεψη στο νησί. Ανυπομονώ να συζητήσω με τον Ε/κ και Τ/κ ηγέτη για το επόμενο βήμα στο κυπριακό πρόβλημα.», ανέφερε η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. 

Με το κυπριακό σε λιμνάζοντα νερά, με Τουρκία και Ελλάδα να διάγουν προεκλογική περίοδο και με Άγκυρα και ψευδοκράτος να επιμένουν αδιάλλακτα, η κυβέρνηση δεν αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, θαύματα, από τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει η κυρία Ντι Κάρλο με τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Το μήνυμα που θα κομίσει η Αναπληρώτρια Γ.Γ των ΗΕ είναι η δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για εξεύρεση μιας διεξόδου στο παρατεταμένο αδιέξοδο, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αναλύσει κατά την αυριανή πρωινή τους συνάντηση την πρότασή του για ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε στο κυπριακό.

Τον ρόλο δηλαδή που θα διαδραματίζει η προσωπικότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εμπλακεί στην διαδικασία και πώς θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα των Η.Ε.
Δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί και σε περαιτέρω εισηγήσεις προς την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο για ανακίνηση της διαδικασίας του κυπριακού.

Ακολούθως η αξιωματούχος των ΗΕ θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, θα επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές του. Δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του ψευδοκράτους.

Ο Ερσίν Τατάρ, συμμετείχε στο μεταξύ στην 26ης Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Τουρκία και από το βήμα έστειλε νέα μηνύματα αδιαλλαξίας.

«Τώρα μας λένε να παρατήσουμε την «τδβκ», να ενσωματωθούμε στην Κ.Δ με μια συνταγματική τροποποίηση ή αλλιώς κι έτσι θα μπούμε στην Ε.Ε, χωρίς την Τουρκία. Η πατρίδα μας όμως είναι η Τουρκία και δεν πηγαίνουμε πουθενά χωρίς την Τουρκία.», ανέφερε ο Τατάρ. 

Την Πέμπτη ο Ερσίν Τατάρ θα επιστρέψει στην Τουρκία για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όπου το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει ως παρατηρητής και όπως δήλωσε θα έχει επαφές με αντιπροσωπείες κρατών με στόχο την άρση της απομόνωσης των Τ/κ και την αναγνώριση του ψευδοκράτους.