Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης του ανώτατου συμβουλίου διακυβερνητικής εργασίας, ενός κοινού συντονιστικού οργάνου μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας επιστεγάστηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση έγινε από το μέγαρο Μαξίμου, από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με την ολοκλήρωση της μακράς κατ` ιδίαν συνάντησης που είχαν οι δύο άντρες αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των δύο χρόνων και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

«Ξεκινάμε λοιπόν μια νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού. Οι νέες προκλήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονιά μας και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους εταίρους και συμμάχους μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απ’ την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των δυο μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρώ την απόφαση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική, μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και χρόνια».

Τουρκική αδιαλλαξία και εμπλοκή της ΕΕ

Ξεχωρίζει επίσης η δημόσια στήριξη που έδωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στην πρόταση του προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργώ εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «και αν και η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε μέχρι τώρα κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως Υπουργού Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Και αυτή η αισιοδοξία γίνεται ελπίδα, γνωρίζοντας την ισχυρή σου βούληση, την οποία διατύπωσες από την πρώτη στιγμή που σε εμπιστεύθηκε ο κυπριακός λαός, να  επανεκκινήσει ο σχετικός διάλογος για το Κυπριακό και, μάλιστα, με πιο δυναμική ευρωπαϊκή εμπλοκή την οποία η χώρα μας προφανώς θα στηρίξει και θα διεκδικήσει».

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά,  πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή, έχουμε την έντονη πεποίθηση πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

 Στο επίκεντρο όπως αναμενόταν βρέθηκε και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος και των δύο χωρών με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να εκφράζει την πεποίθηση ότι, η μετά τους φονικούς σεισμούς αποκλιμάκωση, θα επεκταθεί και στο κυπριακό.

 «Ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στον διάλογο. Θέλω να ελπίζω ότι μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στενότερη συνεργασία

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αμυντικής συνεργασίας και της ανασύστασης του Ενιαίου αμυντικού δόγματος όπως αναπτύχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνήθηκε όπως συζητηθεί,  μαζί με τις οποίες επιφυλάξεις της Αθήνας στο πλαίσιο των άλλων συμβουλίου Διακυβερνητική συνεργασίας.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης εστίασαν επίσης την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα ενόψει και του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Μαρτίου, τόσο σε σχέση με την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων όπως το ουκρανικό, όσο και καίριας σημασίας ζητημάτων όπως το ενεργειακό και το μεταναστευτικό. Πολλές προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «συζητήσαμε και τις κοινές περιφερειακές μας δράσεις που αποδεικνύουν εμπράκτως την προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδας να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών

Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός επέλεξαν να ανοίξουν τις τοποθετήσεις τους αναφερόμενοι στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που Βύθισε στο πένθος Ελλάδα και Κύπρο. «Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε τόσο αποφασισμένοι είμαστε ν’ αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.  «Η Κύπρος συμπαραστέκεται στην Ελλάδα και πενθεί μαζί της», τα λόγια του κ. Χριστοδουλίδη.

Προηγήθηκε η επίσκεψη του προέδρου Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έτυχε επίσημη υποδοχής από την πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, με την οποίαν είχαν το πρώτο θερμό τετ α τετ  στην Αθήνα πάντα στη σκιά της τραγούδια στα  Τεμπη.

«Το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», είπε η Σακελλαροπούλου.

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση σε πλέον εξέχουσες προσωπικότητες ξένης ιθαγένειας που απονέμει η Ελληνική Δημοκρατίιας.

«Θα δώσω το άπαν των δυνάμεων μου για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, και για να φανώ αντάξιος της τιμητικής διάκρισης που έλαβα να από την Ελληνική Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.                        

Νωρίτερα, σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος, στην παρουσία στρατιωτικού αγήματος που απέδιδε τις δέουσες τιμές.

Το απόγευμα ο Προεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντινο Τασούλα.