Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Μητοστάκης Σακελλαραπούλου

H βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας αλλά και η προώθηση κοινών επιδιώξεών τους εντός ΕΕ είναι ο στόχος της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας του οργάνου διμερούς συνεργασίας, το οποίο ανακοίνωσαν σήμερα, μετά τις συνομιλίες τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ουσιαστική πρόοδο σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία και η ενέργεια και στην επίτευξη κοινών επιδιώξεων.

Ανέφεραν εξάλλου πως μέχρι σήμερα η Κύπρος είχε αντίστοιχη θεσμοθετημένη συνεργασία μόνο με Αίγυπτο ενώ η Ελλάδα με αρκετές χώρες των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτής της θεσμοθετημένης διακυβερνητικής συνεργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων στην παρουσία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως κατά τις σημερινές τους συνομιλίες Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων ευρωπαϊκής ατζέντας και υπήρξε συντονισμός για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζοντας πως πέραν του εθνικού θέματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ισχυρή παρουσία της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με παρεμβάσεις.

Σημείωσαν εξάλλου πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προτίθεται να κάνει παρέμβαση στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το μεταναστευτικό και σε σχέση με την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανατολική Μεσογείο σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. 

Αναφέρθηκε επίσης πως η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομάδα του ΕΛΚ, στην οποία συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασιών και συμβάλλει στην προώθηση κοινών στόχων.

Για την ενέργεια στις συνομιλίες σημειώθηκε πως η εντατικοποίηση των προσπαθειών για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό ΦΑ δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδος για ανάδειξη του εναλλακτικού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ.

Σε σχέση με τους τριμερείς μηχανισμούς τονίστηκε πως αυτοί αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ασταθή περιοχή. Εξάλλου, οι δυο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και περιφερειακά ζητήματα.

Για το Κυπριακό οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ ώστε να μεταβληθεί η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, να εξέλθουμε του αδιεξόδου και να επανεκκινήσει η διαδικασία επίλυσης, πάντοτε εντός πλαισίου ΟΗΕ.