Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συσπειρώσεις

Με την ολοκλήρωση των εκλογών τα κομματικά επιτελεία επικεντρώνονται στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και κυρίως σε ότι αφορά στους δικούς τους ψηφοφόρους και στο βαθμό που «υπάκουσαν» στις αποφάσεις για στήριξη των υποψηφίων των κομμάτων τους.

Στο μεγάλο exit poll του ΑΝΤ1 που παρουσιάστηκε ακριβώς στις 18:00 της Κυριακής καταγράφονται οι συσπειρώσεις των κομμάτων.

Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα το μεγαλύτερο ποσοστό συσπείρωσης εμφανίζεται στο ΑΚΕΛ. Ενδεικτικά, 92% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς ψήφισαν Ανδρέα Μαυρογιάννη και 4% επέλεξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από τα ποσοστά συσπείρωσης στον ΔΗΣΥ. Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος η οποία μεταφράστηκε από πολλούς ως «σιωπηλή» ψήφος προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη – παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη- επιβεβαιώθηκε και στα ποσοστά συσπείρωσης. Ποσοστό 63% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη και 20% Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αυξημένα ποσοστά συσπείρωσης καταγράφει το ΔΗΚΟ καθώς 79% των ψηφοφόρων του κόμματος ακολούθησαν την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη και μόλις 15% επέλεξαν τον ανθυποψήφιό του.

ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ έχουν το ίδιο ποσοστό (65%) συσπείρωσης γύρω από τον Νίκο Χριστοδουλίδης με το ποσοστό που «διέρρευσε» τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να είναι 33% και 24% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά στο ΕΛΑΜ, η ψήφος κατά βούληση που αποφάσισε το κόμμα, δείχνει ότι ήταν ψήφος στήριξης προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς το 64% υποστήριξε τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόλις 14% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι Οικολόγοι μετά την απόφασή τους για ψήφο κατά βούληση, το 61% επέλεξε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 34% τον Νίκο Χριστοδουλίδη.