Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τελετή ανακήρυξης

Στα βαθιά με το «καλημέρα» ρίχνεται ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Στην ευρεία γκάμα των θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει περιλαμβάνονται και καυτά ζητήματα για τα οποία θα απαιτηθούν άμεσα αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου τονίζοντας μάλιστα ότι έχει έτοιμο το έγγραφο που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα από τα άλλα καυτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει και κληρονόμησε από την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι η κατάληξη του διαλόγου για το θέμα της ΑΤΑ. Εξίσου σοβαρά θέματα θα κληθεί να διαχειριστεί και σε ό,τι αφορά στην οικονομία και τη διατήρηση της πορείας της οικονομίας του τόπου στη σωστή πορεία. Στην οικονομία λύσεις στο σημαντικό κεφάλαιο της ακρίβειας θα κληθεί να βρει η νέα κυβέρνηση.

Ανοιχτά κεφάλαια υπάρχουν και στον τομέα της Παιδείας με προεξάρχον το θέμα των τετραμήνων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος χρήζει επανεξέτασης.

Στον τομέα της Υγείας ο νέος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν να δουλέψουν και να ενσκήψουν σε κακώς έχοντα και στρεβλώσεις στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Τέλος, το μεταναστευτικό το οποίο ταλανίζει την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια είναι ένα ζήτημα το οποίο καλείται να διαχειριστεί άμεσα.

Ισορροπία εκτελεστικής με νομοθετική εξουσία

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Αυτό μεταφράζεται σε «πρόβλημα» για την κυβέρνηση καθώς τα κόμμα τα που υποστήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου. Ο ΔΗΣΥ έχει 17 ψήφους, το ΑΚΕΛ 15 και τα τρία κόμματα που στήριξαν Χριστοδουλίδη εξασφαλίζουν 16 ψήφους (ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ, 3 ΔΗΠΑ 4). Απ’ εκεί και πέρα είναι οι ψήφοι του ΕΛΑΜ (3) των Οικολόγων (3) και των δύο ανεξάρτητων βουλευτών.

Επομένως για να μπορέσει να λειτουργήσει η Κυβέρνηση με την έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να εξασφαλίζεται η πλειοψηφία, αναλόγως βεβαίως και του περιεχομένου του κάθε νομοσχεδίου.

Αναλαμβάνει την 1η Μαρτίου

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα την 1η Μαρτίου 2023 μετά και την επίσημη διαβεβαίωση που θα δώσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τελετές διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού σχήματος.