Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υποψήφιες πρώτες κυρίες

Εκτός από τους υποψήφιους για την Προεδρία Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη τη δημοσιότητα απασχολούν και οι… υποψήφιες Πρώτες Κυρίες. Δηλαδή οι σύζυγοι των δύο υποψηφίων. Πρόκειται για τη δυναμική Φιλίππα Καρσερά σύζυγο του Νίκου Χριστοδουλίδη και την άγνωστη στο κοινό της Κύπρου Lena Shamoun, σύζυγο του Ανδρέα Μαυρογιάννη που ζει μόνιμα στην Αμερική. Απόψε θα γίνει γνωστό ποια από τις δύο θα είναι η νέα Πρώτη Κυρία της Κύπρου. Τι όμως ξέρουμε για τις κυρίες Φιλίππα Καρσερά και Lena Shamoun;

 

Η δυναμική Φιλίππα Καρσερά

Η Φιλίππα Καρσερά γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1977 στη Λεμεσό και είναι πρόσφυγας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών αλλά και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Επιπλέον διαθέτει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο μάλιστα απέκτησε όντας μητέρα τεσσάρων παιδιών. Στη συνέχεια προχώρησε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στις Πολεμικές Σπουδές, στο Kins College του Λονδίνου.

ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΑΡΣΕΡΑ ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Από το 1999, οπότε και προσλήφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ως ακόλουθος, έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στην πρεσβεία της Αθήνας υπηρέτησε για δύο χρόνια έχοντας τα τρία παιδιά χωρίς όμως την καθημερινή παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος πηγαινοερχόταν τα Σαββατοκύριακα.

Η Φιλίππα Καρσερά διετέλεσε αναπληρώτρια γενική γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από το 2018 έως το 2021 και επικεφαλής Τμήματος Ευρωτουρκικών Θεμάτων και ΕΕ-Τουρκοκυπριακή Κοινότητα στη Διεύθυνση Κυπριακού στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2014 έως το 2018.

Όπως η ίδια έχει δηλώσει ο έρωτας της ζωής τη είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2001 και απέκτησαν τα τέσσερα κορίτσια τους: την Ιωάννα που σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στη Γαλλία, την Αικατερίνη και τη Δέσποινα-Μαρία που φοιτούν στο Λύκειο και της μικρής Φοίβης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει τι θα κάνει με την εργασία της στο υπουργείο εξωτερικών αν ο σύζυγός της εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΑΡΣΕΡΑ ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Η οικογένεια της Φιλίππας Καρσερά και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

Η άγνωστη Lena Shamoun

Η σύζυγος του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι άγνωστη στο κυπριακό κοινό. Κατά την προεκλογική περίοδο έγιναν αρκετές αναφορές σε αυτήν χωρίς ωστόσο να την δούμε στο πλάι του συζύγου της. Ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η σύζυγός του θα έρθει από την Αμερική όπου ζει μόνιμα και εργάζεται για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η κ. Shamoun ήρθε το Σάββατο στην Κύπρο και την Κυριακή έκανε την εμφάνισή της δίπλα από τον κ. Μαυρογιάννη σε θεατρική παράσταση.

Ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας για τη σύζυγό του αναφέρθηκε στην πρώτη… long distance Πρώτη Κυρία. Όπως ανέφερε, η Lena είναι γεννημένη από Σύριους γονείς και μεγαλωμένη στο New Jersey. Σπούδασε μόδα ενώ μετά έγινε εκπαιδευτικός. Σήμερα δουλεύει ως δασκάλα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Μοντεσόρι σε παιδιά 0-4 ετών.

Lena σύζυγος Ανδρέα Μαυρογιάννη

Οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη δεν της επέτρεψαν να έρθει προηγουμένως στην Κύπρο.

Είναι η δέυτερη σύζυγος του κ. Μαυρογιάννη και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα δύο του παιδιά Διομήδη και Αθηνά. Οι γνωριμία τους έγινε πριν από τέσσερα χρόνια μέσω κοινών φίλων στη Νέα Υόρκη όπου ο κ. Μαυρογιάννης υπηρετούσε ως πρέσβης. Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2021.

Μέχρι σήμερα στην Κύπρο ερχόταν το καλοκαίρι και στις διακοπές των Χριστουγέννω και του Πάσχα. Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πως σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος η Lena θα είναι για ένα διάστημα long distance Πρώτη Κυρία και θα αναμένει την ολοκλήρωση του σχολικού έτους για να επιστρέψει στην Κύπρο.  

Οι φωτογραφίες της Lena Shamoun με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Προέδρο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη είναι από τη σελίδα του τελευταίου στο facebook.

Lena σύζυγος Ανδρέα Μαυρογιάννη
Lena σύζυγος Ανδρέα Μαυρογιάννη