Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Μαυρογιάννης

Το νέο ένοικο του Προεδρικού αποφασίζουν σήμερα 561.033 εκλογείς. Ένας εκ των Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη θα αποτελεί από απόψε τον 8ο Πρόεδρο από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν των θέσεων, προτάσεων και οραμάτων, ξεχωριστή σημασία αποκτά και η πορεία των δυο υποψηφίων στα μονοπάτια της πολιτικής και της διπλωματίας.

Αμφότεροι διπλωμάτες, ταγμένοι στην υπηρεσία της Δημοκρατίας, και σαφώς όχι πολιτικοί με την ευρεία έννοια του όρου. Κοινός παρονομαστής και των δυο, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τοποθετημένοι τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Κοινή συνισταμένη και των δυο, η θητεία τους επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, με διαφορετικά αφενός χαρτοφυλάκια, αφετέρου κοινή συνισταμένη οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Αναστασιάδης Χριστοδουλίδης Μαυρογιάννης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από 20 χρόνια. Ως διπλωμάτης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και εσχάτως Υπουργός Εξωτερικών.  Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018, ενώ από το 2013-2018, διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Από το 2014-2018 διορίστηκε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και κατά τη δεύτερη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη άλλαξε χαρτοφυλάκιο, αποτελώντας τον Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης. Θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022, ημερομηνία που εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για την Προεδρία.

Αναστασιάδης Χριστοδουλίδης

Η πορεία του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην διπλωματία αρχίζει το 1987, με την ένταξη του στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2008 ανέλαβε Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έδρα τις Βρυξέλλες. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2011, όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα. Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε εκ νέου Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότηση του.

Υπηρέτησε ως διευθυντής του γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 1995-1997 και 2002-2003. Επί κυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ως Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι και τις 15 Μαΐου 2022.

Νίκος Αναστασιάδης Ανδρέας Μαυρογιάννης