Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το ένα μετά το άλλο ανοίγει τα μέτωπα η Τουρκία, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στις σχέσεις της με ευρωπαϊκές χώρες.

Το μπλόκο που έστησε για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει την συμμαχία στην επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης για την εξέταση της αίτησης των δυο σκανδιναβικών χωρών. 

Αφορμή της οργής που οδήγησαν στην κατάρρευση των συζητήσεων στον τριμερή μηχανισμό Φινλανδίας, Σουηδίας, Τουρκίας ήταν διαδηλώσεις στην Στοκχόλμη και το κάψιμο κορανιού.  

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο να δηλώνει

Ελπίζω αυτό το θέμα να επιλυθεί γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Στο στόχαστρο της Άγκυρας μπήκε σήμερα και η Ολλανδία, με αφορμή αποτέλεσε το σκίσιμο του κορανιού σε διαδήλωση την περασμένη Κυριακή στη Χάγη.

Η Τουρκία αναλαμβάνοντας αυτόκλητα το ρόλο του προστάτη ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, κάλεσε για εξηγήσεις στο υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα τον Ολλανδό πρέσβη στην χώρα.

 Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Αξιώσαμε η Ολλανδία να μην επιτρέπει τέτοιες προκλητικές ενέργειες. Αυτή η απεχθής πράξη, η οποία έγινε αυτήν τη φορά στην Ολλανδία μετά τη Σουηδία, προσβάλλοντας τις ιερές μας αξίες και εμπεριέχοντας ένα έγκλημα μίσους, είναι σαφής δήλωση ότι η ισλαμοφοβία, οι διακρίσεις και η ξενοφοβία δεν γνωρίζουν όρια στην Ευρώπη».

Ενώ ηγέτης του κόμματος εθνικιστικής δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, απείλησε ότι η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας μάλιστα ωμά την βορειοατλαντική συμμαχία.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι σαν ένα κείμενο που έχει γραφτεί πάνω στο νερό.  Kι’  όσοι θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση της παρουσίας μας εντός του ΝΑΤΟ, ας την ανοίξουν. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ και δεν θα πεθάνουμε και δίχως το ΝΑΤΟ

Αύριο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εξελίξεων σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ θα συζητηθεί και η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο.