Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη δεν επαρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες, εξοπλίζοντας τα νησιά. Για το εξώφυλλο του Economist, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το βρετανικό περιοδικό δεν μπορεί να καθορίσει την τύχη της Τουρκίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το τζαμί έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός ότι υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης όπως η κυριαρχία των νησιών και η συμφωνία με τη Λιβύη που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης.

«Φυσικά, ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει τέτοια πράγματα. Όμως αυτές οι δηλώσεις του Μητσοτάκη δεν επαρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Καταρχάς, βλέπουμε ότι τόσο η Λωζάνη όσο και οι κανόνες για τα νησιά δεν εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή από τις ελληνικές αρχές. Δηλαδή δεν προβλέπεται εξοπλισμός αυτών των νησιών. Αλλά αυτοί τί κάνουν τώρα; Εξοπλίζουν τα νησιά. Εξοπλίζοντας αυτά τα νησιά κάνουν αντίθετα βήματα τόσο όσον αφορά τη Λωζάνη όσο και τις άλλες συμφωνίες. Και φυσικά, εμείς όταν έρθει η ώρα (θα κάνουμε) τα απαραίτητα βήματα…Στις διεθνείς συναντήσεις λέμε αυτό που χρειάζεται εκεί που χρειάζεται. Και τώρα αυτοί πλέον θα τα βγάλουν πέρα μόνοι τους», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σχολιάζοντας το εξώφυλλο του Economist, ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε αν «ως τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λέτε ‘ναι’ στο σχόλιο του Εconomist; Μήπως το βρετανικό περιοδικό καθορίζει την τύχη της Τουρκίας; Την καθορίζει το έθνος μου. Ό,τι λέει ο λαός μου αυτό γίνεται στην Τουρκία. Το βρετανικό περιοδικό δεν μπορεί να καθορίσει την τύχη της Τουρκίας».