Τηλεόραση Ραδιόφωνο
FEW

Στο σκοτάδι κρατούν την Europol κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αν και συνδέονται με το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων και του λογισμικού Pegasus, ως ενδιαφερόμενα μέρη, δεν επιδιώκουν ούτε την εμπλοκή, αλλά ούτε και τη συντονιστική συνδρομή του ευρωπαϊκού οργανισμού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Europol έχει συσταθεί «για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών του σοβαρού διεθνούς και οργανωμένου εγκλήματος, του κυβερνοεγκλήματος και της τρομοκρατίας».  

Επιστολή της Europol προς την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου, την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤΕΝΝΑ, καθιστά σαφές ο ευρωπαϊκός οργανισμός επικοινώνησε με πέντε «ενδιαφερόμενα» κράτη-μέλη, αλλά κανένα από αυτά δεν ζήτησε την εμπλοκή του στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων και του λογισμού Pegasus. 

Η επιστολή σημειώνει μάλιστα ότι «κανένα από τα εν λόγω κράτη-μέλη δεν έχει σχετικές πληροφορίες, οι οποίες να είναι διαθέσιμες για την Europol». Και όπως ευθέως συνάγεται από την επιστολή, κανένα κράτος-μέλος δεν επεδίωξε την εμπλοκή της Europol στην υπόθεση Pegasus. Ούτε και η Κύπρος, η οποία θα είχε, κάθε λόγο, να ζητήσει τη «συνδρομή» του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η Europol, η οποία χρηματοδοτείται από τον ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη, θα έπρεπε να είχε ήδη κληθεί από όλα τα κράτη-μέλη να συνδράμει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης των παρανόμων παρακολουθήσεων, δεδομένου ότι διαθέτει την τεχνογνωσία, έχει 1400 άτομα προσωπικό και οι όροι εντολής της, από την ημερομηνία σύστασής της, το 2010, καλύπτουν και παράνομα λογισμικά και παρακολουθήσεις.