Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αναστασιάδης ενεργειακό συμπόσιο

Τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής, παρά την όποια προκλητικότητα, τις απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία στο δέκατο ενεργειακό συμπόσιο στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν θέλουμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ευρύτερο δίκτυο ενεργειακών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτό, όμως, που πρωτίστως προαπαιτείται είναι ο τερματισμός από μέρους της των έκνομων ενεργειών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε το όραμα για δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου, στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα περιλαμβάνει διαφορετικές πηγές και διαδρομές , και συμπλήρωσε πως καθαρή πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη μέσω  των ηλεκτρικών διασυνδέσεων,  EuroAsia και EuroAfrica Interconnector αξιοποιώντας την μεγάλη προοπτική που έχει η Αίγυπτος στις ΑΠΕ.

Πρόσθεσε επίσης ότι, «οι σχετικές μελέτες από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο μεταφοράς υδρογόνου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου. Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαμε με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα φιλόδοξα προγράμματα».

Στη δική της παρέμβαση, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλέιδου, τόνισε πως η Κύπρος με τα ενεργειακά της κοιτάσματα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, στην προσπάθεια  απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το  φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την κ. Πειλίδου «οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου  εκτιμώνται συνολικά στα 340 με 420 bcm. Σίγουρα τα αποθεματικά της Κύπρου δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα αλλά μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος  από το 2027 περίπου και μετά βάσει των σχεδιασμών μας»

Στο Συμπόσιο απηύθυναν μεταξύ άλλων χαιρετισμούς η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και  εκ μέρους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου. Ενώ μίλησαν γύρω στους τριάντα ειδικούς για τρεις πυλώνες της ενέργειας, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.