Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηπα - κυπρος

Με οργή υποδέχθηκαν στην Τουρκία την ανακοίνωση του State Department για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε την αμερικανική απόφαση και κάλεσε την Ουάσινγκτον να την αναθεωρήσει. 

«Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνική πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.  

Με την ίδια επιχειρηματολογία και η αντίδραση του ψευδοκράτους, με τον κατοχικό ηγέτη να βλέπει θρυαλλίδα ακόμη και για ελληνοτουρκική κρίση. 

«Αυτή η απόφαση, εκτός από τη δημιουργία μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Κύπρο και την περιοχή και μια νέα εστία έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για αντιπαράθεση των δύο μελών του ΝΑΤΟ. Με την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, αναμένεται ότι η νότια Κύπρος θα εντείνει τους εξοπλισμούς και την δημιουργία εντάσεων όμως η τδβκ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ. 

Οι αντιδράσεις Άγκυρας και ψευδοκράτους ήταν αναμενόμενες, σχολιάζει στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος προβαίνει σε μια πρώτη ανάλυση της σημασίας της αμερικανικής απόφασης και των μηνυμάτων που μέσω αυτής στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Πρώτον, επιβραβεύεται η Κ.Δ για την έμπρακτη και πολυεπίπεδη αποστασιοποίησή της από τη Ρωσία. Το δεύτερο είναι ότι αποτελεί ένα σαφές μήνυμα από τους αμερικανούς προς την Τουρκία τόσο για την επιθετικότητά της απέναντι στον ελληνισμό, όσο και για την σχέση που έχει αναπτύξει με την Ρωσία και αυτό είναι κάτι που οι αμερικανοί έχουν εντοπίσει και προσπαθούν να διαμηνύσουν προς την Τουρκία ότι αν συνεχίσει σε αυτή τη ρότα, αυτό θα έχει συνέπειες για τη σχέση τους. Το τρίτο είναι ότι υπάρχει μια ενίσχυση και μια έμπρακτη εμπιστοσύνη από πλευράς των αμερικανών στα περιφερειακά σχήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο και φαίνεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος που οι αμερικανοί θεωρούν ότι μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή.», ανέφερε ο κ. Φιλής. 

Ο Κωνσταντίνος Φίλης θεωρεί ότι η αμερικανική απόφαση δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τις στρατιωτικές ισορροπίες, καθώς η Κύπρος δεν μπορεί, ούτε και έχει ως στόχο να μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών απέναντι στην Τουρκία. Ενώ εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον, αποτελεί και ένα μήνυμα κατά της λύσης δύο κρατών. 

«Αποτελεί μια έμμεση τιμωρία της ιδέας της διχοτόμησης και την αποδυναμώνει γιατί εκθέτει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τους Τουρκοκύπριους, ταυτόχρονα όμως ασκεί και μια έμμεση πίεση για λύση.», σημείωσε ο κ. Φιλής. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που το State Department κοινοποιούσε την απόφασή του, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μπαράζ επαφών με όλους τους ηγέτες που αποτελούν κόκκινο πανί για τη Δύση. Με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αλλά και με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. 


Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο Ουζμπεκιστάν, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. Μάλιστα τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που δείχνει τους ηγέτες Τουρκίας και Ρωσίας να περπατούν αγκαζέ και να τα λένε χαμογελαστοί και χαλαροί. Ποιος διερωτάται ακόμα για τον προσανατολισμό της τουρκικής ηγεσίας;