Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμπαργκο οπλων ηπα - κυπρος

Τέλος σε μια αδικία δεκαετιών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το State Department ανακοίνωσε την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου, συμβολικά, καθώς είναι η γενέθλιος ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


«Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η ΚΔ έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην ΚΔ για το οικονομικό έτος 2023. Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση.», επισήμανε ο Εκπρόσωπος του State Department, Ned Price. 

Συγκεκριμένα το State Department θα συνεχίσει να ελέγχει: 

  • Πρώτον, κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία. 
  • Και δεύτερον, εάν η ΚΔ συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Χαιρετίζει η Λευκωσία 

Πρόκειται για εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ιστορική, δημιουργεί σαφώς νέα δεδομένα στα επίπεδα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και διανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Την απόφαση χαιρέτισε με ικανοποίηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

«Είναι απόφαση ορόσημο, που αντανακλά την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας.», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και στον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου, ο οποίος εργάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες και για την φιλία. 

«Πρόκειται για απόφαση σταθμό που επιβεβαιώνει την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας. Μιας στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που διεξάγεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης για οικοδόμηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραχώδη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. 

«Μια απόφαση που ενδυναμώνει τη συνεργασία μας και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς προωθούμε σταθερά μια μη αναστρέψιμη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας.», σημείωσε το Υπουργείο Άμυνας. 

Για απόφαση ορόσημο για τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών, κάνει λόγο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. 

«Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας.  

Οι σημαντικοί σταθμοί 

Η πλήρης άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων υπήρξε στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και για αυτήν εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. 

Το πρώτο βήμα είχε γίνει το Νοέμβριο του 2018 με την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, εγκρίνεται το East Med Act, γνωστό και ως νόμος Μενέντεζ Ρούμπιο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, που ορίζει ουσιαστικά το πλαίσιο και τους κανόνες για την αναβάθμιση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η συμμόρφωση της Λευκωσίας στους όρους που έθετε ο αμερικανικός νόμος, οδήγησε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην μερική άρση του εμπάργκο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πώληση μη φονικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο. 

Το θέμα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης Ιωάννη Κασουλίδη Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο Φεβρουάριο στο State Department, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και στις επαφές που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, τον Μάιο του 2022 στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο.