Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιτροπος προεδριας φωτης φωτιου

Η Τουρκία επαναφέροντας νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις και τακτικές που συγκρούονται κατάφωρα με το διεθνές δίκαιο, επιδιώκει να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της Κύπρου, της Ελλάδας και εις βάρος πλείστων άλλων χωρών της περιοχής, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

'Οπως μεταδίδει το ΓΤΠ, στον χαιρετισμό που ανέγνωσε η Λειτουργός του Γραφείου του Θάλεια Π. Αντωνίου στην τελετή βράβευσης του Στ’ Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μαθητικού Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας που είχε θέμα «από τον ξεριζωμό του 1922 στην προσφυγιά του 1974 και το σήμερα», σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ανακηρύξει το 1922 ως έτος μνήμης και απολογισμού της προσφοράς του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο χρέος τιμής και σεβασμού που οφείλεται τους Έλληνες του Πόντου που γνώρισαν πρώτοι τη βιαιότητα και βαρβαρότητα των νεοτούρκων στις αρχές του 20ου αιώνα, τους Αρμενίους, τους Έλληνες της Νέας Ιωνίας και των άλλων εδαφών της Μικράς Ασίας, όπου μεγαλούργησε για αιώνες ο ελληνικός πολιτισμός.

«Με το ίδιο απεχθές προσωπείο, η Τουρκία στράφηκε το 1974 εναντίον και των Ελλήνων της Κύπρου», συνέχισε προσθέτοντας ότι η μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία.

Ο  Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι η ώθηση των παιδιών να εκφράσουν με το θέμα του διαγωνισμού τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για την προσφυγιά, την αξία της πατρίδας, τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και την ανάγκη για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε εκεί που χρειάζεται τους στόχους και την πορεία μας, ώστε με ενότητα και ομοψυχία να διασφαλίσουμε για τις νέες γενιές ένα περισσότερα υποσχόμενο μέλλον σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή πατρίδα.