Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθησεις τηλεφωνων

Νέες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση για τις πρακολουθήσεις. Το ΑΚΕΛ επιμένει να διασυνδέει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με την Κύπρο και να ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, κάνοντας λόγο για δημοκρατική και θεσμική εκτροπή. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι οργιάζουν οι φήμες ότι πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει συστήματα παρακολουθήσεων ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι "ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών γι’ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο αποτελεί μονόδρομο".
Η Κυβέρνηση αντιδρώντας στις αναφορές χαρακτήρισε λαϊκισμό τη διασύνδεση της Κύπρου με τις υποθέσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι στην Κύπρο δεν γίνεται καμία παρακολούθηση, ούτε πολιτικών, ούτε κομμάτων ή δημοσιογράφων. 

ΑΚΕΛ: Γιατί δεν απαντούν κυβένηση - Γενικός Εισαγγελέας;

Το ΑΚΕΛ με δήλωσή του εκπροσώπου Τύπου αναφέρει ότι επιτείνονται οι υποψίες και τα ερωτηματικά για το ρόλο της κυβέρνησης Συναγερμού στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

"Η χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης του Συναγερμού στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επιτείνει τις υποψίες και τα ερωτηματικά για τον ρόλο της στην υπόθεση. Τα ίδια τα γεγονότα βοούν και συνδέουν ευθέως την Κύπρο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται. Ο Ταλ Ντίλιαν βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του μαύρου βαν στην Κύπρο, έχει στη χώρα μας την έδρα της εταιρίας του που με το λογισμικό της διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Εντούτοις, η κυβέρνηση, αντί να δώσει απαντήσεις ή έστω να διατάξει έρευνα, ζητά ουσιαστικά να μην συζητούμε το θέμα που συνταράσσει την Ελλάδα και είναι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου", προσθέτει. Επιπλέον σημειώνει ότι "Η κυβέρνηση Συναγερμού οφείλει απαντήσεις:

Γιατί προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σύνδεση της χώρας μας με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα;

Γιατί δεν απαντά η κυπριακή εισαγγελία, της οποίας προΐστανται δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Συναγερμού, για την απόφασή της να απαλλαγεί ο Ταλ Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες;

Ως πότε θα συγκαλύπτουν την σκανδαλώδη σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Ντίλιαν, τον οποίο απάλλαξε από κατηγορίες;

Γιατί δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση ποια σχέση είχαν οι εταιρίες του Ντίλιαν και το μαύρο βαν με την ΚΥΠ και την Αστυνομία;

Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να διερευνηθούν οι, γνωστές άλλωστε, σχέσεις των συγκεκριμένων Ισραηλινών πρακτόρων με πολιτικούς της χώρας μας;". Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ καταλήγει ότι η  κυβέρνηση είτε είναι πολύ βαθιά μπλεγμένη στην υπόθεση παρακολουθήσεων, είτε δεν αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα, είτε και τα δύο.

Δημήτρης Παπαδάκης ευρωβουλευτής

Παπαδάκης: Φήμες ότι πολιτικά πρόσωπα αγόρασαν συστήματα παρακολουθήσεων

Σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι προκύπτει συσχέτιση της Κύπρου με τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση τηλεφώνων στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator έχει ως έδρα το νησί και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν που εντοπίστηκε στη χώρα πριν λίγα χρόνια.

Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε απαντήσεις για το ποια πρόσωπα ήταν θύματα των παρακολουθήσεων για τις οποίες έχουν προκύψει στοιχεία, ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων η εν λόγω εταιρεία και αν ισχύουν οι φήμες πως πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο ίδιος ένιωσε ποτέ να παρακολουθείται και αν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για χρήση λογισμικού από κόμματα, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως τέτοιες πληροφορίες έχουν ακουστεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ενώ παρέπεμψε και σε δηλώσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου ότι κόμματα πιθανόν να έχουν, μηχανισμούς παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

«Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά αυτά πρέπει να ελέγξουν οι κυπριακές αρχές, η κυπριακή αστυνομία. Δεν πρόκειται εμείς να υποκαταστήσουμε τη δουλειά της Αστυνομίας. Είναι δουλειά της ίδιας της Αστυνομίας να δώσει απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα. Εμείς θέτουμε τα ερωτήματα. Προφανώς έχουμε κάποιες υπόνοιες ότι έχουμε τύχει παρακολούθησης σε προσωπικό επίπεδο», προσέθεσε.  

Σε ερώτηση για χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού περί θωράκισης του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και πόσο νόμιμο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, ο κ. Παπαδάκης είπε πως, χωρίς να υπεισέρχεται στα εσωτερικά της χώρας, η Ελλάδα διαθέτει κάποιο νομικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου μπορούσε να πωληθεί τέτοιου είδος λογισμικό στον οποιοδήποτε χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

«Από το 2019 που έχει βγει στην επιφάνεια η υπόθεση του βαν έχουν προχωρήσει να δημιουργήσουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο; Δηλαδή για να υποβάλλω το ερώτημα θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αγοράσει αυτό το λογισμικό εν είδη σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με τα κόμματα έπρεπε να προχωρήσουν σε προτάσεις νόμου.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος κινδυνεύει ακόμα και με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι απαραίτητες απαντήσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε πως «πιθανόν να υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις και οδηγίες, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε εκείνον το πλαίσιο για να μην αναγκαζόμαστε σε κάθε περίπτωση να μετρούμε το τι κυρώσεις θα έχουμε από κινήσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Μιλάμε για μία βαρύτατη κατηγορία η οποία συνοδεύεται με παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αισθάνεται πως οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμες, δεδομένης και της φιλικής  σχέσης που διατηρεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδάκης είπε πως η αντίδρασή του δεν σχετίζεται με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ανήκει και στην ίδια πολιτική ομάδα, αλλά είχε κατ’επανάληψη επισημάνει το γεγονός των δραστηριοτήτων και των μη απαντήσεων σε ό,τι αφορά τη δράση του συγκεκριμένου βαν στην Κύπρο.

«Είναι ζήτημα δημοκρατίας και όσοι συμμετέχουμε στα κοινά οφείλουμε να αντιδράσουμε, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και του τελευταίου πολίτη», τόνισε, προσθέτοντας πως ο καθένας μπορεί να κρίνει αν θεωρείται νόμιμο να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός και πώς μπορεί να είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.

Σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα εν λόγω ζητήματα, ο κ. Παπαδάκης είπε πως έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη σύσταση ad hoc επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εξετάσει όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των όσων αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

μαριος πελεκανος

Κυβέρνηση: Λαϊκισμός η διασύνδεση με Ελλάδα

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στις αναφορές ΑΚΕΛ και Παπαδάκη ανέφερε ότι «η διασύνδεση υποθέσεων που είναι άσχετες μεταξύ τους δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, με την οποία επιδιώκεται να συνδεθεί η χώρα μας με φαινόμενα που συμβαίνουν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος σχετικά με τις αναφορές σε   παρακολουθήσεις επικοινωνιών. 

«Στην Κύπρο υφίσταται ένα υγιές νομικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του αδιάβλητου των επικοινωνιών των πολιτών, το οποίο, σε συνεργασία με τη Βουλή  των Αντιπροσώπων, συνεχώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε», σημείωσε ο κ. Πελεκάνος. 


Ανέφερε ότι «θεωρούμε αναγκαίο τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον στα όσα δημοσίως αναφέρουν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δράσεις και τους στόχους της Υπηρεσίας Πληροφοριών του κράτους που επικεντρωνονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». 

Ως εκ τούτου, η όποια προσπάθεια να εκτεθεί η χώρα μας με γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με τα παρεχόμενα λογισμικά, είτε από εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο είτε αλλού, δεν αποτελεί παρά ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο λαϊκισμό που χωρίς τεκμηρίωση διασύρει αχρείαστα τη χώρα μας διεθνώς.

«Θέλουμε κατηγορηματικά να καταστήσουμε σαφές ότι ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών.Θέλουμε, επίσης, να επαναλάβουμε πως η Υπηρεσία Πληροφοριών του κράτους επικεντρώνεται μόνο και αυστηρώς στα θέματα που έχουν προαναφερθεί», τόνισε. 

«Ταυτόχρονα τονίζουμε πως ο Διοικητής της ΚΥΠ παραμένει πάντοτε στη διάθεση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ή των θεσμικών οργάνων της Βουλής, όπως έπραττε μέχρι σήμερα.Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον ατεκμηρίωτο λαϊκισμό που κάποιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν σαν αποτέλεσμα γεγονότων που επισυμβαίνουν εκτός Κύπρου», ανέφερε καταλήγοντας. 

γιαννακης ομηρου

Ομήρου: Μονόδρομος ο διορισμός ποινικών ανακριτών

Διασύνδεση με την Κύπρο με τα "όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις – τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων" βλέπει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος αναφέρει ότι "ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών γι’ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο αποτελεί μονόδρομο".

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ομήρου αναφέρεται το κατασκοπευτικό βαν που εντοπίστηκε πριν μερικά χρόνια στην Κύπρο υπήρξε ο 'πρόδρομος' όλων όσων αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα".

Προσθέτει ότι η εταιρεία «Intellexa» δραστηριοποιείται μεν στην Ελλάδα στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά έχει την έδρα της στην Κύπρο.

Οπως αναφέρει, "Κυβέρνηση, Νομική Υπηρεσία και πολιτικός κόσμος έχουν άμεσο και επείγον καθήκον να κινηθούν για την πλήρη διερεύνηση όσων δυστυχώς έχουν συγκαλυφθεί και αποσιωπηθεί όταν εντοπίστηκε η εγκληματική δραστηριότητα παραβίασης του Συντάγματος και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων – Ευρωπαίων πολιτών".