Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρευμα εκποιησεις

Με τον Γενικό Εισαγγελέα να ανάβει πράσινο φως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην αναπομπή των τριών νόμων που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, για καύσιμα, ρεύμα και εκποιήσεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή, συγκλήθηκε αύριο το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά στις 12:00, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει αν θα απορρίψει ή θα αποδεχθεί τις αναπομπές, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απόρριψη θεωρείται το πιο ασφαλές σενάριο, γεγονός που θα οδηγήσει τις τρεις νομοθεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός εάν ο Πρόεδρος αλλάξει γνώμη και τις υπογράψει.

Στην αιτιολόγηση της αναπομπής των τριών νόμων, με πολυσέλιδη επιστολή του προς την Βουλή, συνολικής έκτασης 73 σελίδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλείται: ασυμβατότητα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβίαση της Αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς, κατά την Κυβέρνηση, η Βουλή παρεμβαίνει στην ενάσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απορρίπτει τη θέση των κομμάτων που υποστηρίζουν πως με τις προτάσεις νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια, θα μετριασθούν οι επιπτώσεις από την ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την συγκράτηση των τιμών ρεύματος και καυσίμων.

Ο πρώτος Νόμος, αφορά στην αναστολή της διπλής φορολογίας στα καύσιμα ως το τέλος του 2022, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, που είναι ενσωματωμένος στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια εμμένει στην απόφασή της, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο οι νόμοι ή ορισμένες διατάξεις τους, είναι αντισυνταγματικοί.

Παρακολουθεί η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με την εισαγόμενη ακρίβεια και το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, μετά την συνάντηση της με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη αξιοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να εφαρμόζουμε μέτρα ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε όσον μπορούμε τους Κύπριους πολίτες σε σχέση με την εισαγόμενη δυστυχώς ακρίβεια την οποία αντιμετωπίζουμε αλλά και το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού», τόνισε η κα. Πηλείδου.

Ο κύριος Σιζόπουλος, μετέφερε τις θέσεις της ΕΔΕΚ σε σχέση με τη μείωση του ηλεκτρισμού, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την ανάγκη αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται Κύπριοι παραγωγοί από τα κατεχόμενα.

Παρατίθενται αυτούσιες οι αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας

έκτακτη Βουλή