Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου απηύθυνε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τουρκική φρεγάτα που πλέει στα όρια του θαλασσοτεμαχίου έξι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα υποστηρικτικά σκάφη του πλωτού γεωτρύπανου Tungsten Explorer το οποίο χθες άρχισε γεωτρητικές εργασίες στον στόχο Κρόνος για λογαριασμό της κοινοπραξίας των ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, κάλεσε για αναγνώριση τα δυο σκάφη τα οποία κινούνταν προς το λιμάνι της Λεμεσού, διατυπώνοντας τον προκλητικό ισχυρισμό ότι έπλεαν σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Στην περιοχή της γεώτρησης η οποία βρίσκεται εκτός των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας συνεχίζουν να παραμένουν δυο ιταλικές φρεγάτες. 

Η τουρκική προκλητικότητα, σύμφωνα και με τα όσα καθημερινά προαναγγέλλουν Τούρκοι Αξιωματούχοι, αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες βδομάδες με την κάθοδο στις κυπριακές θάλασσες πλωτού γεωτρύπανου για γεώτρηση. 

Ενδεικτικές των σκέψεων και προθέσεων της Αγκύρας, οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου του Κόμματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

 

«Η Κύπρος είναι Τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ή θα το δεχτούν πρόθυμα ή αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα. Το πεπρωμένο της Κύπρου δεν είναι η ελληνικό, αλλά η τουρκοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχυσελί.

Έπονται εξελίξεις

Σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, φαίνεται να προκύπτει τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας NewMed Energy, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της Delek που κατέχει το 30 τοις εκατό του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με την Chevron και την BG για να προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. 

Newmed Energy

Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με ένα πλοίο γεωτρήσεων για να ανοίξει το πρώτο πηγάδι παραγωγής στον ταμιευτήρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την πιθανή ανάπτυξη της Αφροδίτης, της πρώτης ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Κύπρο. 

Ωστόσο, η ισραηλινή εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών. 

Σε μια άλλη εξέλιξη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σημείωσε τον κομβικό ρόλο που Ελλάδα και Κύπρος, δύνανται να διαδραματίσουν στις προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν, Περισσότερο LNG και φυσικό αέριο μέσω αγωγών θα προέλθει επίσης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, όπως και νέες διασυνδέσεις. 

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα εργαλειοποιεί την ενέργεια και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του ζητήματος των καυσίμων.