Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρησεις

Βιώσιμη επένδυση από μόνη της θεωρεί η Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του Αφροδίτη, την ανάπτυξη του κοιτάσματος που εντοπίστηκε από το 2011 στο κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 12.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο επικεφαλής της εταιρείας για την περιοχή στην προ ημερών συνάντηση που είχε στην Λευκωσία με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Ως γνωστό η κοινοπραξία το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα προχωρήσει σε νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στον ταμιευτήρα που εντοπίστηκε η οποία θα χρησιμοποιηθεί και ως γεώτρηση παραγωγής του κοιτάσματος.

Η Υπουργός Ενέργειας δήλωσε:

«Είναι σε καλό δρόμο. Η εταιρεία έχει βρει όλους τους συνεργάτες, σε πολύ καλές συνθήκες και κόστη που αφήνουν ικανοποιημένη την εταιρεία που τα εξετάζει. Θεωρούμε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε μια τελική ευθεία για την διεκπεραίωση της γεώτρησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth, το οποίο αρχές του χρόνου είχε διενεργήσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος για λογαριασμό της κοινοπραξίας των Exxon Mobil Qatar Petroleum.

Ως γνωστό πλέον ενώπιων κοινοπραξίας και Υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται τέσσερις προτάσεις για μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στο αιγυπτιακό τερματικό υγροποίησης και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει κατάληξη στην βέλτιστη και συμφέρουσα επιλογή.

Με τη Νατάσα Πηλείδου να αναφέρει ότι:

«Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μόλις εγκριθεί το πλάνο οι συζητήσεις για εξεύρεση πελατών που αγοράζουν το Φυσικό Αέριο».

Κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος θεωρείται η έκβαση της διαπραγμάτευσης για τις ισραηλινές αξιώσεις επί του Αφροδίτη που πηγάζουν από την ανακάλυψη του μικρού όμορου κοιτάσματος Ισάι.

Ο διορισμός από τις δυο κυβερνήσεις ξένου εμπειρογνώμονά ο οποίος θα επιληφθεί της διαφοράς βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η κα Πηλείδου το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ισραηλινή ομόλογο της Καρίν Ελχαράρ, για να αποφασίσουν το πλαίσιο εντολής στο οποίο θα κινηθεί ο εμπειρογνώμονας.

Η Υπουργός Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», απάντησε και στις επικρίσεις που πληθαίνουν και κάνουν λόγο για ολιγωρία στην ανάπτυξη των ενεργειακών ανακαλύψεων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία τις χαμηλές τιμές τις περιορισμένες εντός εισαγωγικών επιβεβαιωμένες ποσότητες σε σύγκριση με το ΖΟΡ στην Αίγυπτο ή τις ποσότητες του Ισραήλ ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος η πανδημία με το θετικό στοιχείο είναι ότι όλες εταιρείες παρέμειναν στην Κύπρο».

Η κα Πηλείδου αναφέρθηκε και στις επόμενες κινήσεις της κοινοπραξία τωνTotal και Eni, μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο τεμάχιο 6. Η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, αναμένεται να προχωρήσει και σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του 2022 καθώς επίσης και σε σεισμογραφικές έρευνες.

Χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στην Ρώμη συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εni Κλαούντιο Ντεσκάλτζι

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

«Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, με έμφαση στη στενή συνεργασία μας με την ENI και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου».