Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθ

Υπό την βαριά σκιά της προαναγγελθείσας νέας όξυνσης της προκλητικότητας της Τουρκίας, με την επικείμενη επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων, πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στη Λευκωσία. 
Το πρωί ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Κύπρος και Ελλάδα επιμένουμε στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Βασικός πυλώνας διασφάλισης της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας. Με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, συζητήσαμε τις ενέργειες που απαιτούνται για αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού σε Κύπρο και Αιγαίο», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Ακολούθησε στο υπουργείο εξωτερικών κατ' ιδίαν συνάντηση των κυριών Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Δένδια, και στην συνέχεια διευρυμένες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή αντιπροσωπειών των δυο υπουργείων. 

Ανασκοπήθηκε η κατάσταση πραγμάτων, και έγινε αξιολόγηση πληροφοριών και συντονισμός κινήσεων για αντιμετώπιση του αναμενόμενου προκλητικού κρεσέντου της Αγκυρας. 

«Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Κασουλίδης, είπε πως, «αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έρθει και έχουμε συζητήσει κάποιες κινήσεις».

Να σημειωθεί ότι το πλοίο γεωτρύπανο Αβδούλ Χαμίτ Χαν απέπλευσε τις τελευταίες ώρες από το λιμάνι Tasucu και αγκυροβόλησε ανοικτά των νότιων τουρκικών ακτών, αναμένοντας να λάβει ρότα για την περιοχή της νέας παράνομης γεώτρησης, η οποία, σύμφωνα με τις πλείστες ενδείξεις, θα είναι εντός αδειοδοτημένου τεμαχίου της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο κ. Δένδιας σχολίασε και την δήλωση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε γνωστή την πρόθεση της Αγκυρας να αποστείλει νέα επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα κατατίθενται οι προκλητικές αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναλωθεί σε μια αέναη επιστολογραφία»

Πρόβλημα εισβολής και κατοχής 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και οι δυο υπουργοί σημείωσαν τις δυσκολίες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων απότοκο της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκικής πλευράς. 

Υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση των ΜΟΕ που πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διευκόλυνε την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου. 

«Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται να επαναλάβω το προφανές. ΄Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, το Κυπριακό ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής. Οι ίδιες αρχές που παραβιάζονται στην περίπτωση της Ουκρανίας, παραβιάζονται και στην περίπτωση της Κύπρου για 48 συναπτά έτη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. 

«Ουκρανία και Κύπρος αποτελούν τις ίδιες περιπτώσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε στην περίπτωση της Κύπρου», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε ομιλία και στην ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε το πρωί και η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

*Φωτογραφίες: Mattpress

Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας
Νίκος Αναστασιάδης Νίκος Δένδιας
Νίκος Αναστασιάδης Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας Ιωάννης Κασουλίδης
Νίκος Δένδιας Ιωάννης Κασουλίδης
Νίκος Δένδιας Ιωάννης Κασουλίδης
Νίκος Δένδιας Ιωάννης Κασουλίδης
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας
Ιωάννης Κασουλίδης
Νίκος Δένδιας Ιωάννης Κασουλίδης
Νίκος Δένδιας Ιωάννης Κασουλίδης