Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νατάσα Πηλείδου

Το βάρος στο κοίτασμα «Αφροδίτη» φαίνεται να ρίχνει στοχευμένα η Λευκωσία, καθώς αποτελεί κλειδί στις ενεργειακές εξελίξεις, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και περιφερειακά, υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Τον οδικό χάρτη του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας ανέπτυξε στον ΑΝΤ1 και το «Μέρα Μεσημέρι» η υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, αναφερόμενη και στο ζήτημα του κοιτάσματος «Ισάι», ένα κεφάλαιο που «αγγίζει» και τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.

Καθοριστικής σημασίας είναι η επιβεβαίωση της Chevron προς την Λευκωσία, ότι το «Αφροδίτη» αποτελεί από μόνο του «μια βιώσιμη επένδυση», κάτι που αποκάλυψε η κα Πηλείδου στο πλαίσιο της όλης συζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21/07, στην Λευκωσία για επαφές με το Υπουργείο Εμπορίου βρέθηκε ο πρόεδρος έρευνας και παραγωγής της Chevron για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής Κλέι Νέφ.

Ανακοινώνοντας μάλιστα νέα γεώτρηση στο «Αφροδίτη» το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Με την Υπουργό να δηλώνει σχετικά:

Είναι σε καλό δρόμο. Η εταιρεία έχει βρει όλους τους συνεργάτες, σε πολύ καλές συνθήκες και κόστη. Θεωρούμε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε μια τελική ευθεία για την διεκπεραίωση της γεώτρησης

Την ίδια ώρα, κομβικής σημασίας και πρόκληση για την Λευκωσία αποτελούν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για το κοίτασμα «Ισάι», το οποίο γειτνιάζει με το «Αφροδίτη». Με την Υπουργό Ενέργειας να έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την Ισραηλινή ομόλογο της, για τροχοδρόμηση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με την κα Πηλείδου, το Υπουργείο έχει ήδη λάβει ενημέρωση από το Ισραήλ, σε σχέση με εισηγήσεις που κατέθεσε η Κύπρος για τους όρους λειτουργίας του εμπειρογνώμονα που θα οριστεί κατόπιν συνεννόησης των δυο κρατών.

Ετοιμάζουμε επιστολή με τις απαντήσεις μας, αλλά και με πρόταση προς την Υπουργό Ενέργειας για κατ’ ιδίαν συνάντηση με φυσική παρουσία, στην οποία ευελπιστούμε να συμφωνηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο εμπειρογνώμονας

Σημειώνεται στο σημείο αυτό, ότι ο εμπειρογνώμονας θα οριστεί γιατί ένα κομμάτι του κοιτάσματος βρίσκεται στην Ισραηλινή ΑΟΖ, με τη χώρα να ζητά μερίδιο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κα Πηλείδου, «πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διαμοιραστούν τα έσοδα και πόσα από αυτά αναλογούν».

Μια διαδικασία κατά την κα Πηλείδου, εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι γνωματεύσεις του εμπειρογνώμονα, πρέπει να είναι δεσμευτικές, τόσο για τα δυο κράτη, όσο και για τις εταιρείες.