Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελικόπτερα Η145Μ

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τα δικά της Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία θα στηρίζονται στην αρχή της «κυριαρχικής ισότητας», σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών», ο οποίος τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας με ελικόπτερα που θα προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά από την Γαλλία. 

Ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αξιολόγησε την έγκριση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αγορά 6 μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία. Αναφερόμενος σε αυτήν την εξέλιξη, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός ανάφερε ότι η ε/κ πλευρά θα αγοράσει συνολικά 12 μαχητικά ελικόπτερα. «Η πιο σημαντική πτυχή αυτού του ζητήματος είναι η χρονική συγκυρία του. Οι (Τ/κ) φίλοι που φέρουν θετική άποψη για το λεγόμενο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης των Ελληνοκυπρίων, και επικρίνουν την ‘κυβέρνηση’ τους, θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Την αγορά των γαλλικών ελικοπτέρων έφερε χθες στην επιφάνεια η εφημερίδα «Πολίτης», η οποία σημειώνει πως ήδη αποδεσμεύτηκε σε κλειστή συνεδρία από την Επιτροπή Άμυνας, το πρώτο μέρος του συνολικού κονδυλιού που απαιτείται για την αγορά τους.

Η έντονη αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος, συνδυάζεται με τα προτεινόμενα ΜΟΕ της Ελληνοκυπριακής πλευράς, τα οποία εν πολλοίς χαρακτηρίζει ως επικοινωνιακό τέχνασμα, από την στιγμή που μεριμνεί για την αμυντική της αναβάθμιση.