Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Ερσίν Τατάρ

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τα δικά της Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία θα στηρίζονται στην αρχή της «κυριαρχικής ισότητας», σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Ερτογρούλογλου επανέλαβε τη θέση ότι ο μόνος σκοπός των προτάσεων που υπέβαλλε η ε/κ πλευρά είναι η ενίσχυση της θέσης της ε/κ πλευράς, ως η πλευρά που ελέγχει το κράτος, στο οποίο οι Τ/κ αποτελούν μια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «εάν η ε/κ πλευρά είναι ειλικρινής για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει με ένα τέτοιο βήμα». 

Στα πλαίσια της παραπάνω δήλωσης, ο κ. Ερτουγρούογλου πρόσθεσε ότι την επόμενη περίοδο η τ/κ ηγεσία θα παρουσιάσει τα δικά της ΜΟΕ, την σημαντικότερη διάσταση των οποίων θα αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποδοχή του «κυρίαρχου, ίσου καθεστώτος των δυο πλευρών».

Σημειώνεται ότι χθες, η λεγόμενη «προεδρία» αναφέρεται σε επιστολή του κατοχικού ηγέτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην βάση της οποίας η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απαντητική του επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, 20 Ιουνίου, ο Τ/κ ηγέτης έγραψε ότι οι λεγόμενες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, που είναι «ανύπαρκτες» και «ξεπερασμένες, αποτελούν μέρος της εξαντλημένης βάσης της ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο.

Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΟΕ τίθεντο συνεχώς και στο παρελθόν και ο μόνος λόγος αποτυχίας τους ήταν ο στόχος της ε/κ πλευράς να επεκτείνει την εξουσία της στο ψευδοκράτος, παραβιάζοντας την κυριαρχία του.

Ο κ. Ταταρ, αναφέρεται, έγραψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εάν είναι ειλικρινής όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να απαιτήσει την άρση «της πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στον λαό μας», λέγοντας ότι αυτή η πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις επί του εδάφους της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει, η βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και για να ξεκινήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ.

Ο λόγος, συνέχισε, που το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 59 χρόνια είναι η άρνηση να αποδοθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τ/κ και η σημερινή πραγματικότητα, όπως ανέφερε, απαιτεί όπως οι Τ/κ χρησιμοποιούν αυτά τα νόμιμα δικαιώματα όπως και οι Ε/κ.

Για μια δίκαιη και διαρκή συμφιλίωση θα πρέπει να εξαλειφθεί η υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ των δύο πλευρών και για αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, επανέλαβε ο κ. Τατάρ.