Τηλεόραση Ραδιόφωνο
H145M

Με φειδώ και υπό άκρα μυστικότητα, όπως επιτάσσουν τα ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα της Άμυνας, προσεγγίζουν οι αρμόδιοι φορείς το ζήτημα με την αγορά των δώδεκα γαλλικών μαχητικών ελικοπτέρων.

Την ώρα που το όλο θέμα έχει προκαλέσει την οργή του κατοχικού καθεστώτος, το Υπουργείο Άμυνας προχωρά στην επιχειρησιακή αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, με την Επιτροπή Άμυνας να συμπαρίσταται στην όλη προσπάθεια, αποδεσμεύοντας ήδη το πρώτο μέρος του απαιτούμενου κονδυλιού αγοράς.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συντονισμένες ενέργειες το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες επέφεραν και την τελική συμφωνία.

Εξηγώντας βεβαίως ότι δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιηθούν ευαίσθητες πληροφορίες, προχώρησε στην αποκάλυψη πως τα δώδεκα γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα H145M, έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σαφέστατα η επιχειρησιακή τους ικανότητα και δυνατότητα είναι πολύ αναβαθμισμένη σε σχέση με αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σιζόπουλος.

Σε σχέση με το πότε πρέπει να αναμένεται η κάθοδος τους στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αρκέστηκε να απαντήσει

Η προσπάθεια είναι το συντομότερο δυνατό

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, όπως είχε αποκαλύψει ο «Πολίτης» την προηγούμενη εβδομάδα, «αυτοψία» στα εν λόγων μαχητικά πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, στην ειδική στρατιωτική έκθεση «EUROSATORY 2022» στη Γαλλία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των H1245M: 

Το μέγιστο βάρος απογείωσης των H-145M είναι της τάξεως των 3,7 τόνων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους: μεταφοράς προσωπικού, γενικών μεταφορών, ένοπλης αναγνώρισης, επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης, διακομιδή τραυματιών κ.ά.

Το H-145M είναι ένα ελαφρύ, ιδιαίτερα αθόρυβο, ελικόπτερο, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία σε πάνω από 15 χώρες (πολιτική και στρατιωτική χρήση). Ενσωματώνει δύο κινητήρες Safran Arriel 2E, σύστημα FADEC (Full Authority Digital Engine Control) και το ψηφιακό πιλοτήριο Helionix.

Με πληροφορίες από: Defence Review.gr

Πλάνα παρουσίασης των ικανοτήτων τους:

 

Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας