Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μητσοτακης πτδ

Ψυχραιμία, ήπιοι τόνοι, αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, με λιγοστές και στοχευμένες ταυτόχρονα, απαντήσεις, το κοινό μήνυμα Ελλάδας και Κύπρου, απέναντι στις καθημερινές επιθετικές εκρήξεις του Ταγίπ Εντογάν και την χωρίς όρια, συγκρουσιακή τακτική της Άγκυρας. 

Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύουν παράλληλα, πως το διεθνές Δίκαιο και οι ισχυρές συμμαχίες μαζί με την Ευρώπη, αποτελούν ισχυρό οχυρό προστασίας, για τις δύο χώρες. 

Όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση, γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια, που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το διεθνές δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση». 

Ο Κυριακός Μητσοτάκης δήλωσε πως «και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, θα αντιπαρερχόμαστε πάντα, οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής. Εκτιμώ, όμως, ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή, και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, άποψή μου ήταν και είναι ότι, δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». 

Στην διάρκειας 25 λεπτών επιδιώχθηκε και ο συντονισμός των ενεργειών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 και 24 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτό που είμαι βέβαιος θα μας απασχολήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα και αργότερα στη συνάντηση ΕΕ-ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα στείλουν ακόμη πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιωνδήποτε προκλήσεων, από τον οποιονδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου». 

Στη συνέχεια, Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησαν σε συνομιλίες, επικεφαλής αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Επί ταπητος τα καυτά ζητήματα της μεταναστευτικής κρίσης και της ενέργειας, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τις οικονομίες των δύο χωρών. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συζητήθηκε σε έκταση και το θέμα της γεώτρησης Γλαύκος 2, στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συζήτηση που επεκτάθηκε και στην ανάλυση σεναρίων, σε συνάρτηση, με τις ενδεχόμενες ποσότητες του κοιτάσματος, στο οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, εντοπίστηκε φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας. 

«Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση, η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και θα είναι μια ευκαιρία για ακόμη μια φορά να συντονίσουμε τις κινήσεις μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Στο τραπέζι συζητήθηκε και η πρόταση της ελλαδικών συμφερόντων εταιρίας ENERGEAN, για την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει απαντήσει ήδη θετικά στην πρόταση, που προνοεί την παράλληλα και τη κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, από την οποία θα μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά και αλλού. 

Σύμφωνα με τον ελλαδικό τύπο, αν η επένδυση υλοποιηθεί, από το 2026 θα υγροποιεί ποσότητα, που αντιστοιχεί με το 50% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, ενώ αφορά κυρίως το κοίτασμα Αθηνά του Ισραήλ, με τον αγωγό να έχει μήκος 200 χιλιόμετρα.