Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν τη Δευτέρα να αναστείλουν τους περισσότερους δασμούς σε προϊόντα η μία της άλλης, σε μια κίνηση που δείχνει μια αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε στη Γενεύη τη Δευτέρα, οι δασμοί 145% των ΗΠΑ στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν στο 30% έως τις 14 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή που συνδέεται με τη φαιντανύλη, ενώ οι κινεζικοί δασμοί 125% στα αμερικανικά προϊόντα θα μειωθούν στο 10%, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ιράν-ΗΠΑ: «Σοβαρές» και «ενθαρρυντικές» οι συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας
«Είχαμε μια πολύ γόνιμη και παραγωγική συζήτηση σχετικά με τα βήματα προόδου σχετικά με τη φαιντανύλη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι «τα μέρη θα θεσπίσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».
«Πλήρη επανεκκίνηση» στις εμπορικές σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ
Η ανακοίνωση αποτελεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση ενός δασμολογικού πολέμου που έχει οδηγήσει σε άμεση πτώση του εμπορίου σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι δύο χώρες είχαν νωρίτερα αναφέρει «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους, με τον Λευκό Οίκο να μιλά για μία «εμπορική συμφωνία» σε μια αρχική δήλωση την Κυριακή, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σαφές ποιος είναι ένας αποδεκτός στόχος και για τις δύο πλευρές ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτός. Η Κίνα απαίτησε προηγουμένως από τις ΗΠΑ να άρουν όλους τους δασμούς που έχουν επιβάλει φέτος, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τον στόχο των ΗΠΑ για μείωση ή τερματισμό του εμπορικού ελλείμματος.
Τελεσίγραφο Ειρήνης: Ευρώπη και ΗΠΑ απαιτούν εκεχειρία από τον Πούτιν, απειλούν με νέες κυρώσεις
Ενώ οι αγορές χαιρέτισαν τις πρόσφατες αναφορές προόδου, η ιστορία δείχνει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτευχθεί μια λεπτομερής συμφωνία, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Το 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να θέσουν τη διαμάχη τους σε «αναμονή» μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά οι ΗΠΑ σύντομα αποχώρησαν από τη συμφωνία, οδηγώντας σε περισσότερους από 18 μήνες περαιτέρω δασμών και συνομιλιών πριν από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας «Φάσης Ένα» τον Ιανουάριο του 2020.