Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το ευρύ φάσμα των προϊόντων που εισάγει η Κύπρος μέσω της ναυτικής οδού από την Άπω Ανατολή, και δια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, προκαλεί έντονες ανησυχίες και προβληματισμό σε προμηθευτές και εμπορευόμενους.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν εισάγονται προϊόντα από την τροφική αλυσίδα τρόφιμα, διευκρινίζει ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ωστόσο σημειώνει πως, θα αυξηθούν οι τιμές σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων των οποίων η παραλαβή πλέον, με την αύξηση των ναύλων και την καθυστέρηση στην έγκαιρη άφιξη, φθάνει το διπλάσιο και τριπλάσιο κόστος, και σε ύψος που είχαμε να δούμε, προσθέτει, από την περίοδο της πανδημίας.

Οι τιμές αναμένεται να αλλάξουν προς τα πάνω σε αυτοκίνητα, έπιπλα, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικές συσκευές, ένδυση, υπόδηση, εργαλεία και πρώτες ύλες.

«Αυξήσεις όμως θα δούμε περί τα τέλη αυτού του μήνα. Τώρα, πόσες θα είναι αυτές οι αυξήσεις, είναι πολύ μεγάλος ο προβληματισμός. Γιατί αντιλαμβάνεστε είμαστε σε μια περίοδο κρίσης, υπάρχει μια στενότητα για τους καταναλωτές», αναφέρει ο κ. Αντωνίου.

Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι προμηθευτές και εμπορευόμενοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συγκρατηθούν οι πιέσεις στις αυξήσεις των τιμών.

«Ευτυχώς όμως στην Κύπρο, είναι έντονος εξίσου κι ο ανταγωνισμός μεταξύ των λιανεμπόρων, άρα δεν μπαίνουν όλες οι αυξήσεις βάσει του κοστολογίου. Προσπαθούν να απορροφηθούν ένα μέρος των αυξήσεων», προσθέτει.

Τα χειρότερα έρχονται με εφιαλτικά τα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, αμυντικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Εκφράζοντας ανησυχίες για την αντίδραση του Ιράν, υποστηρικτή οικονομικά και στρατιωτικά των Χούθι, σε οποιοδήποτε στάδιο επέκτασης της σύγκρουσης με το καθεστώς στην Υεμένη, με το μεγαλύτερο φόβο της διεθνούς κοινότητας να είναι αν η Τεχεράνη κλείσει τα στενά του Χορμούζ.

«Οπότε οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες για τη Δύση. Γιατί μην ξεχνάμε, ότι από εκεί διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, ημερησίως. Πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η τιμή του βαρελιού, θα πάει στα 200 δολάρια ό,τι κι αν αυτό σημαίνει» τονίζει ο κ. Ιατρίδης.

Από Διώρυγα του Σουέζ, Ερυθρά Θάλασσα και Στενά του Χορμούζ, διεξάγεται το δέκα τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου, με το ένα τρίτο των εμπορευματοκιβωτίων.

Οι επιθέσεις των Χούθι στη ναυσιπλοΐα μέσω των σημαντικών αυτών κόμβων επηρεάζουν άμεσα έως και σαράντα χώρες και έμμεσα σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου εμπορίου, με συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλη την υφήλιο.