Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιώργος Παπαναστασίου

Την επικείμενη ανακοίνωση μέτρων κατά της ακρίβειας, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα ενεργειακά και πως επηρεάζονται από τον πόλεμο στο Ισραήλ. 

Στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, έχουν προδιαγραφεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία είναι στοχευμένα, και αφορούν τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και τα καύσιμα, ανέφερε. 

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου, για την υλοποίηση των μέτρων χρειάζονται πρώτα να παρθούν αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες.

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος υποφέρει, ξέρουμε τι σημαίνει ακρίβεια, θέλουμε λίγη ακόμη υπομονή», δήλωσε. 

Προχωρούν οι σχεδιασμοί «Φωτοβολταϊκά για όλους»

Όσον αφορά το σχέδιο της ΑΗΚ «Φωτοβολταϊκά για όλους», ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι οι πρόνοιες θα είναι όπως είχαν ειπωθεί στο παρελθόν. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για επιδότηση 1.500 ευρώ, ενώ μετά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος και την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, θα εισάγεται στο λογαριασμό της ΑΗΚ χρέωση 150 ευρώ. Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η χρέωση θα εφαρμόζεται μόνο μετά τη μείωση του κόστους. 

Πως επηρεάζει ο πόλεμος στο Ισραήλ τα ενεργειακά

Μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ δύο επιτροπών, για το φυσικό αέριο και για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου και οι δύο συζητήσεις αναμένεται να καθυστερήσουν λόγω του πολέμου, ωστόσο υπάρχει ένα ενδεχόμενο, η συζήτηση περί ηλεκτρισμού να συνεχιστεί. 

Όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector από πλευράς Κυβέρνησης αναμένουν την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να παρθεί άμεση επενδυτική μελέτη. 

Προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης με Chevron 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τη διαχειρίστρια εταιρία για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», όπως δήλωσε ο Υπουργός, ενώ εξελίξεις αναμένονται σύντομα, αφού στις 5 Νοεμβρίου εκπνέει η παράταση που είχε δοθεί. 

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Chevron έχουν τοποθετηθεί και εμμένουν στην θέση τους, ενώ γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο. 

Η σοβαρή απόσταση αφορά τις υποδομές, αφού η πρόνοια πλωτής μονάδας που είχε συμφωνηθεί στο αρχικό σχέδιο του 2019, μετά από τροποποίηση έχει αφαιρεθεί.
Πρόταση αναμένεται να τεθεί ενώπιον της εταιρίας, ώστε να υπάρξουν υποδομές με κάποια οικονομική επιβάρυνση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Η ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να έχει υποδομές» δήλωσε χαρακτηριστά ο κ. Παπαναστασίου, αφού θεωρείται απαραίτητο ώστε να γίνει εκμετάλλευση του κοιτάσματος χωρίς να χρειάζεται η αποστολή και ο έλεγχος σε γειτονική χώρα.