Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταικα παρκα

Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2024, στοχεύει το υπουργείο ενέργειας να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους», μετά το πράσινο φως που άναψε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, από την εκπομπή του Αντ1 Μέρα Μεσημέρι, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το σχέδιο που θα απευθύνεται περίπου στο 65% των οικιακών καταναλωτών, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο για να τεθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

 Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Η παραγωγή θα είναι για ίδια κατανάλωση. Και το φωτοβολταϊκό σύστημα θα παίρνει επιδότηση 1000 ευρώ και υπόλοιπο κεφάλαιο θα μπαίνει από το ταμείο ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας και θα αποπληρώνεται μέσα από διμηνιαίες δόσεις της τάξης των 150 ευρώ».

Το Υπουργείο Ενέργειας θα υποδείξει τις προδιαγραφές και θα θέσει την τιμή οροφής για τα συστήματα που θα εγκαθίστανται, ενώ έχει ετοιμάσει μητρώο εγκαταστατών.

Σε μια άλλη εξέλιξη αύριο αναμένονται στην Κύπρο από το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, τεχνική ομάδα της Chevron για συνέχιση της συζήτησης για το πλάνο ανάπτυξης του Αφροδίτη και τις αλλαγές τις οποίες έχει κάνει η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος στο συμφωνημένο σχέδιο του 2019. 

 Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Τεκμηριωμένα να δείξουμε γιατί οι αλλαγές επιβαρύνουν το κράτος της Κύπρου και αν εξευρεθούν τρόποι ώστε να μην επιβαρύνεται τόσο πολύ κράτος και επισπευσθεί η αξιοποίηση του κοιτάσματος βεβαίως θα το δεχθούμε. Στο τέλος της ημέρας είναι ένα win win που ψάχνουμε να βρούμε.  Αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες της εταιρείας και η εταιρεία πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώνεται και η μελέτη αξιολόγησης του EuroAsia Interconnector, του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα. Η επενδυτική απόφαση θα ληφθεί αρχές Νοεμβρίου.