Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηλεκτρική διασύνδεση

Το θέμα της βιωσιμότητας του στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, EuroAsia Interconnector, εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε  ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε τη συνάντηση για συζήτηση επί του θέματος με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε, με τον Υπουργό Οικονομικών «προβήκαμε σε μια αξιολόγηση των δεδομένων, το πού βρισκόμαστε, ποια είναι η κατάσταση του έργου και η βοήθεια που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποιες είναι οι δυνατότητες του φορέα υλοποίησης και ποιες οι δυνατότητες του κράτους σε περίπτωση που το έργο χρειαστεί στήριξη».

«Αυτή ήταν η συζήτησή μας με τον ΥΠΟΙΚ, δεν λήφθηκε καμία απόφαση γιατί μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι μόνο οικονομική απόφαση, ούτε μόνο ενεργειακή», τόνισε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή εμπλοκή του κράτους στο έργο, οικονομική στήριξη ή καμία ανάμειξη.

«Σε αυτό το στάδιο τα βάλαμε όλα στο τραπέζι, τι σημαίνει αυτό το έργο για την Κύπρο, αξιολόγηση και βιωσιμότητα, και είναι αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», είπε και συμπλήρωσε: «Αν θα το στηρίξουμε σημαίνει ότι πληροί το κριτήριο της βιωσιμότητας, αφού αν δεν περάσει αυτό το στάδιο, τότε δεν θα συμπεριληφθεί στα έργα τα οποία το κράτος θα επιθυμεί συμμετοχή».

Πάντως, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως το «έργο πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά από πλευράς βιωσιμότητας και στρατηγικής σημασίας».

Σε ερώτηση αν τίθεται σε κίνδυνο το όλο έργο, ο κ. Παπαναστασίου περιορίστηκε να πει ότι παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, οι οποίες προκαλούν την αντίδραση της ΕΕ που το χρηματοδοτεί με σημαντικό ποσό.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η πορεία του έργου τέθηκε σε σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Ιουλίου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ θεωρείται έργο κρίσιμης σημασίας για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας και θα στηρίξει την πράσινη μετάβαση ώστε η Κύπρος να μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με ΕΕ.

Έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) από την ΕΕ και ως τέτοιο έχει λάβει χρηματοδότηση €657 εκατ. από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση €100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). To έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.200 χλμ, το οποίο να ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η πρώτη φάση, εκτιμώμενης αξίας €1,57 δισ. αφορά στη σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και η δεύτερη τη σύνδεση Κύπρου – Ισραήλ.

Ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων και της αύξησης του κόστους των υλικών κατασκευής που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου έχει αυξηθεί στα €1,9 δισ. περίπου.