Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο μέλλον της μεγάλης ευρωπαϊκης οικογένειας, καθώς και στη διαχείριση των γεωπολιτικών προκλήσεων, αναφέρθηκε η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της στο 14ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού. 

Ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκης οικογένειας, ανέφερε, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Ευρώπης για το μέλλον, ενώ αναφερόμενη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, την μετανάστευση και την ασφάλεια, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με συμπόνοια και ανθρωπιά.

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε τις θεμιτές ανησυχίες των πολιτών μας, σε σχέση με τη διαχείριση της μετανάστευσης, και ειδικότερα της παράτυπης. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πετύχουμε μια ισορροπία μεταξύ των ανθρωπιστικών μας ευθυνών και της ανάγκης για προστασία των κοινωνιών μας», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Στη δική του ομιλία, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τόνισε πως οι δύσκολες εποχές, απαιτούν "δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα". Αναφερόμενος στις δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος το 2022 έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για την οικονομία μας, θα διαμορφώσουν την οικονομική τροχιά για τα επόμενα χρόνια. Δουλεύοντας μαζί για ένα κοινό όραμα, παραμένοντας προσηλωμένοι στις κατάλληλες πολιτικές στην Ευρωζώνη, περιλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου, μπορούν να σφυρηλατήσουν ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας», ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την ανακούφιση από την ακρίβεια.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν μόνο, στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας τους ευάλωτους στην κοινωνία. Τα όποια οριζόντια μέτρα, θα πρέπει να αποφευχθούν ή να τερματιστούν, προκειμένου να αποτρέψουν επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών τάσεων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Διοικητής.

Στο 14ο Οικονομικό Φόρουμ, μίλησε και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, απηύθυνε πρόσκληση προς την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ σημείωσε πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί και θα είναι ο εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαναστασίου, επανήλθε στο θέμα της δημιουργίας υποδομών, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για εξαγωγές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.