Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ο τρίτος γύρος συζητήσεων Υπουργείου Ενέργειας και Chevron για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη που κατέθεσε τον Αύγουστο η αμερικανική εταιρεία.

Ο υπουργός Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι, δήλωσε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κατάληξη σε συμφωνία ακόμη και εντός του χρονοδιαγράμματος των τριάντα ημερών.

«Θα συζητηθούν τα σημεία εκείνα τα οποία η εταιρεία υπέδειξε και τους τρόπους εκείνους που μπορούν να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν κατά το πλείστο τα εισοδήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της πορείας ανάπτυξης του κοιτάσματος, τις τεχνικές αβεβαιότητες τις οποίες προσφέρει η πρόταση της Chevron αλλά και ο έλεγχος του κοιτάσματος» δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου.  

Ο κ.Παπαναστασίου απάντησε και στις ανησυχίες που διατυπώνονται για την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου Προμηθέας, την οποία απόκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία και βρίσκεται σε ναυπηγείο στη Σαγκάη.

Χαρακτήρισε μικρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις δοκιμές της μονάδας στην ανοικτή θάλασσα και πρόσθεσε ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με την τοποθέτηση φυσικού αερίου στις δεξαμενές του σκάφους.

Ενώ σχολίασε και το ζήτημα που προέκυψε με τη χωρητικότητα του Προμηθέα.

«Θα ήταν ευχής έργο η χωρητικότητα του Προμηθέα και η χωρητικότητα ενός πλοίου LNG Carrier να ήταν η ίδια ακριβώς αλλά τούτο σπάνια συμβαίνει στη βιομηχανία του φυσικού αερίου.», δήλωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός. 

Μετά το πέρας των δοκιμών ο Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να μεταβεί στη Σαγκάη για να παραλάβει και επισήμως την πλωτή μονάδα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.