Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λαϊκή αγορά.

Ράλι ακρίβειας χωρίς τέλος, καθώς οι τιμές στα βασικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και μη αλκοολούχα ποτά, αυξήθηκαν κατά 10% σε διάστημα ενός χρόνου, ενώ μικρότερη αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση, στο 2,6%.

Μηνιαίες αυξήσεις καταγράφονται, επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στις πατάτες κατά 4,09%, στο πετρέλαιο 5,95%, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε ντομάτες, αγγουράκια και γενικά στα φρέσκα λαχανικά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης

Είναι όλα τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά. Που είναι τα νερά, οι χυμοί, οι στιγμιαίοι καφέδες. 15.01 Είναι και ο μήνας των εκπτώσεων που 2,6%

Οι αυξήσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, άγγιξαν συνολικά το 37%.

Ακρίβεια που τσακίζει νοικοκυριά και βιώνει στην τσέπη του ο κάθε καταναλωτής.

Σύμφωνα με τους πίνακες λιανικών τιμών που δημοσιοποίησε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, από τον Αύγουστο πέρυσι μέχρι φέτος τον ίδιο μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 254 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, επί συνόλου 320 κατηγοριών.

Σε ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο και καύσιμα ή αύξηση έφθασε στο 7,77%.

Σε 48 προϊόντα παρουσιάστηκε μείωση τιμών και σε 18 κατηγορίες οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη

Εδώ και δύο τρία χρόνια έκαναν ό,τι είναι δυνατόν. Πολλοί καταναλωτές έφτασαν στα όρια τους και είναι σε αδιέξοδο. Δεν μπορούν και δεν ξέρουν τι να κάμουν ή τι να περικόψουν

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, από τον περσινό ως τον φετινό Αύγουστο, αφορά σε φρέσκα λαχανικά.

Στις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση, είναι το τυρί, με 17,8%, στα κρέατα το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, ετήσια αύξηση 29%, ενώ η λιανική τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 28,26%.

Σε σχέση με τις υπηρεσίες στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και για άτομα με αναπηρίες, η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 19,46%.

Αννίτα καλεί Χριστοδουλίδη

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, αφού εκφράζει ανησυχία για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι, τον καλεί να μελετήσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων στήριξης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Άλλωστε, στην παρούσα φάση όπου το υψηλό κόστος ζωής συνδυάζεται με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια, η στήριξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υποβοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα

Το ΑΚΕΛ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν συγκινείται από τις συνεχόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά, και προτείνει επίσης τη λήψη δύο συγκεκριμένων μέτρων.

Με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά να σημειώνει: «Ελπίζουμε ότι δεν θα εισηγηθεί στους πολίτες να κάνουν οικονομία στη διατροφή, όπως μας έλεγαν, εν μέσω καύσωνα, για τα κλιματιστικά και το ρεύμα. Να επαναφερθούν τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα και τα καύσιμα και δεύτερο, να επιδοτηθεί το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ ανέφερε πως η κυβέρνηση, πρέπει να αφήσει τις δηλώσεις συμπάθειας και κατανόησης και να δώσει συγκεκριμένες λύσεις.