Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Πιέζουν την κυβέρνηση για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα δύο μεγάλα κόμματα. Με επιστολή προς τον ΠτΔ, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κρούει κώδωνα κινδύνου και τον καλεί για συζήτηση των προτάσεων που το κόμμα έχει καταθέσει. Ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητά εκ νέου την επαναφορά των επιδοτήσεων για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Τους επόμενους μήνες αξιολόγηση και αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης, η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών.

Πληθαίνουν οι παραινέσεις προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Με επιστολή προς τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφέρεται στις αυξήσεις των τιμών των καύσιμων και του ηλεκτρισμού, που σε συνάρτηση με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό των μέτρων στήριξης πρόωρη και λανθασμένη.

«Η συνέχιση και η εκτράχυνση της όλης κατάστασης με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά, ενισχύει την αδήριτη ανάγκη για λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με έμφαση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες. Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας τις προτάσεις που εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει για τα μέτρα στήριξης.»

Μέσω ανακοίνωσης επανέρχεται στο ζήτημα και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ζητώντας επαναφορά των επιδοτήσεων στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθούν ανάσες στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει πως προτεραιότητα πολιτικής για φέτος πρέπει να είναι η απάμβλυνση των συνεπειών του αυξημένου κόστους ζωής. Κάτι που έχει σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, καθότι υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στη συνέχεια.»

Η ΕΔΕΚ επιμένει στην πρότασή της για αυστηροποίηση των ελέγχων στα οδοφράγματα για μείωση της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα.

«Έτσι ώστε το κράτος να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές και τα ανακτημένα έσοδα να τα χρησιμοποιήσει για επιδότηση της τιμής των καυσίμων και για άλλες πτυχές της άσκησης κοινωνικής πολιτικής.»

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις διεθνείς και τις εγχώριες εξελίξεις και θα προβεί σε αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται, ώστε να λάβει αποφάσεις εντός φθινοπώρου, η θέση που εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς από την Stockwatch για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με νέα μέτρα στήριξης. Αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει ειδικά τις εκκλήσεις για επαναφορά των μέτρων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Εξάλλου πριν από μερικά 24ωρα, από το στούντιο του ΑΝΤ1, ο Μάκης Κεραυνός, τασσόταν υπέρ της λήψης στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Λίγα είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τα κάναμε και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε . Όσον αφορά τα μέτρα, είναι μέτρα  που στοχεύουν στις ευάλωτες ομάδες. Στοχευόμενα μέτρα και όχι οριζόντια για ανακούφιση από την ακρίβεια.»

Υπενθυμίζεται ότι χθες με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παρατάθηκε για ένα επιπλέον μήνα το μέτρο επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος προς ευάλωτες ομάδες.