Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λαϊκή αγορά.

Η επαναφορά των επιδοτήσεων σε καύσιμα και ηλεκτρισμό, για την οποία πιέζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης.

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να δηλώνει πως «στόχος της κυβέρνησης, η εξεύρεση, η προώθηση εκείνων των μέτρων που θα είναι μόνιμα, όπως η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περισσότερο στα νοικοκυριά, ώστε να μην εξαρτώνται στη βάση μιας προσωρινής επιδοματικής πολιτικής.»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα και επεξεργάζεται μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν το επόμενο διάστημα για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει επιπρόσθετα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών. Θυμίζω τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε άλλα προϊόντα. Ήδη το ΥΠΟΙΚ μελετά κατά πόσον μπορούν τα προϊόντα αυτά να διευρυνθούν κι άλλο, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

Πάντως ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιμένει ότι ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων στήριξης για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πρόωρος και δεικνύει ότι η οικονομία δεν θα κινδυνεύσει από την επαναφορά τους. 

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος, Σάβια Ορφανίδου, «κρίνουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει σοβαρά την επαναφορά των έκτακτων μέτρων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι ώστε να δοθούν χρήσιμες ανάσες στη μεσαία τάξη και στις μικρές επιχειρήσεις, που στην παρούσα φάση πλήττονται και από τα αυξημένα επιτόκια».

Αντίθετα το ΔΗΚΟ, εκτιμά ότι η επιδοματική πολιτική για αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν είναι πανάκεια και συμμερίζεται τη θέση της κυβέρνησης για εξεύρεση μόνιμων λύσεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Ενέργειας για την ολοκλήρωση του τερματικού για το φυσικό αέριο, τις σκέψεις που γίνονται για να διασυνδεθεί η Κύπρος με άλλα κράτη ώστε να έχουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν μπορεί να γίνει σε 2-3-4 χρόνια και με αυτό τον τρόπο να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

Το ΑΚΕΛ κρούει εκ νέου κώδωνα κινδύνου για τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων που συσσωρεύουν, όπως αναφέρει, γιγαντιαία τραπεζικά υπερκέρδη πάνω στις πλάτες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τόπου. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς δήλωσε ότι, «το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την πρότασή του για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών όπως έχουν ήδη προχωρήσει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια και τα αυξημένα επιτόκια». 

Η ΕΔΕΚ, την ίδια ώρα, συνεχίζει να βάλλει κατά των τραπεζών, για την άρνησή τους, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, να εξετάσουν τρόπους ανακούφισης των δανειοληπτών.

Σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι «δυστυχώς, το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κατανοήσει ότι η αδυναμία χιλιάδων δανειοληπτών να αντεπεξέλθουν στις απανωτές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, θα αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αλυσιδωτή συνέπεια την αύξηση των εκποιήσεων περιουσιών και την υπονόμευση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας».

Υπενθυμίζεται ότι την στάση των τραπεζών έψεξε σε δηλώσεις του και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, δηλώνοντας απογοητευμένος. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί πάντως συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, που επιμένει ότι οι τράπεζες έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών προς ανακούφιση των δανειοληπτών.