Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση υπήρξε σήμερα το πρωί (26/06) στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μεταξύ του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα τέσσερα νομοσχέδια των κομμάτων που αφορούν το δικαίωμα πρόσβασης του δανειολήπτη στη δικαιοσύνη προέκυψαν αντιπαραθέσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Κλεάνθης Ιωαννίδης ανέφερε ότι στις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με καθυστέρηση πέραν των πέντε ετών φτάνουν το 36%. Από αυτά το 26% και η πλειονότητα των δανείων ξεπερνούν τα 7 χρόνια ενώ για τις εταιρείες πιστώσεων η πλειονότητα των δανείων ξεπερνά τα 7 χρόνια με ένα ποσοστό να ξεπερνά ακόμα και τα 12 χρόνια. 

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου επέκρινε την Κεντρική Τράπεζα λέγοντας ότι δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τις συμβάσεις και τους εγγυητές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με αποτέλεσμα να υπάρχει μια φοβερή σύγχυση και να μην γνωρίζει η πολιτεία το πραγματικό ύψος του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι το αποτελέσμα είναι να εκπονούνται σχέδια από το κράτος τα οποία όμως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να συνεχίσουν να πλήττονται εκτός από τους διανειολήπτες και οι εγγυητές και η οικονομία του τόπου. 

Ο κ. Ιωαννίδης εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας διαφώνησε με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο δηλώνοντας ότι δεν έχουν σχέση οι αριθμοί των συμβάσεων με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι δεν τον χαρακτηρίζει προσωπικά η υπεροψία όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως. Τόνισε δε ότι το αίτημα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου δεν το αντιλαμβάνεται αφού σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τηρούνται τα ανάλογα στοιχεία. 

Ενοχλημένος ο Παύλος Ιωάννου εξέφρασε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την αίθουσα. Με παρέμβαση βουλευτών και του προεδρεύοντος της Επιτροπής Χρύση Παντελίδη ο Επίτροπος παρέμεινε στη συνεδρία και δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό και πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σημείωσε ότι το γραφείο του ζητά από το 2014 στοχεία από την Κεντρική Τράπεζα ώστε να γίνουν και αποτελεσματικά αυτά τα σχέδια, με τους τόκους όμως να τρέχουν και να αυξάνονται και οι εγγυητές να παραμένουν εγκλωβισμένοι και να καλούνται να πληρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.