Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δανειο

Οριακή αύξηση, κατά 17,4 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Μάϊο, έναντι 13 εκατομμυρίων τον Απρίλιο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δεν φαίνεται να προκύπτει ουσιαστική μεταβολή στο σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο τραπεζικό σύστημα, παρά την πάροδο δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας, τα απανωτά lockdown και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, μειώθηκαν κατά τέσσερα εκατομμύρια από τον Απρίλιο, φθάνοντας τα ένα δισεκατομμύριο 470 εκατομμύρια, ενώ αύξηση επτά εκατομμυρίων, παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.

Το 2021 σημειώθηκε σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έπεσαν στα τρία δισεκατομμύρια, από 5,1 δισεκατομμύρια το 2020.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε το 2021, η εν εξελίξει ρωσο-ουκρανική κρίση και το κύμα ακρίβειας, εντείνουν τις ανησυχίες για αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο σύστημα, καθώς η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος αλλά και άλλων καταναλωτικών αγαθών, συμπιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζας.