Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγ

To ant1live καλύπτει και σήμερα, λεπτό προς λεπτό την κρίσιμη εκλογική μάχη.

Ο τουρκικός λαός ψηφίζει σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Κανονικά και χωρίς απρόοπτα συνεχίζεται η ψηφοφορία για την ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μαζική είναι η προσέλευση των Τούρκων πολιτών στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής (28/5) για την ανάδειξη του νικητή των δεύτερων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

 

Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

εγ

Μετά από έναν ακραίο προεκλογικό αγώνα που προκάλεσε πόλωση και την τουρκική οικονομία να βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δίνουν την τελευταία, πιο κρίσιμη μάχη τους. Όλα τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη νίκη στον Ερντογάν ο οποίος τερμάτισε με ένα εντυπωσιακό 49,5%, μια ανάσα δηλαδή από την επανεκλογή του, έναντι 44,5% του Κιλιτσντάρογλου. Αναλυτές μάλιστα ανεβάζουν το ποσοστό που θα λάβει ο Ερντογάν ακόμα και στο 60% αφού υπολογίζουν διαρροές από τους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όποιος από τους δύο μονομάχους κερδίσει τις σημερινές εκλογές θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια. Ενώ όποιος χάσει τις εκλογές γνωρίζει πως θα έχει ταυτόχρονα γράψει και το πολιτικό του τέλος. Και αυτό ισχύει κυρίως για τον Κιλιτσντάρογλου.

Παρά το προβάδισμα 8% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Ερντογάν και την στήριξη του από τον τρίτο του πρώτου γύρου Σινάν Ογάν που κέρδισε το 5% των ψήφων, αναλυτές προβάλλουν και μια άγνωστη μεταβλητή για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. Ένα δεύτερο γύρο που διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας. Η μεταβλητή αυτή οι 8,3 εκατ. ψήφοι όσων ψηφοφόρων δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο, παρά το ότι η συμμετοχή είχε φθάσει στο 87%.

Επιπλέον οι Τούρκοι της διασποράς που ψήφισαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, έδωσαν πολύ περισσότερους ψήφους για τον δεύτερο γύρο. Η συμμετοχή στις κάλπες έφτασε στο 1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ.στον πρώτο γύρο. Και τα δύο στρατόπεδα κινήθηκαν μετά τον πρώτο γύρο με πολωτικό λόγο, απειλές ακόμα και με fake news στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων και την προσέλκυση των ψηφοφόρων.

Ωστόσο και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας φοβούνται την αποχή και οι τελευταίες τους προσπάθειες ήταν έντονες υπέρ της ενεργοποίησης των ψηφοφρόρων και της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00

Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται για πρώτη φορά στην τουρκική πολιτική ιστορία άνοίξαν στις 08.00 τοπική ώρα σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας και θα κλείσουν στις 17.00.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Στις τελευταίες τους αναφορές πριν από τις σημερινές προεδρικές εκλογές ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι θα μετατρέψει στην πιο ισχυρή λεκάνη ολόκληρη τη Μεσόγειο, στην οποία, είπε, συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Παράλληλα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της μετά το Σχέδιο Ανάν, ενώ ζήτησε από τις Βρυξέλλες κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η Τουρκία υποχρεούται να είναι κυρίαρχος, η πιο ισχυρή χώρα αυτής της περιοχής», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία με την καταγγελία ότι του απαγόρευσαν να στείλει sms σε δημοσιογράφους. Παράλληλα ανέβασε κατά πολύ τους τόνους κατά του Ερντογάν καταφεύγοντας στα δικαστήρια για ψεύτικο και προπαγανδιστικό βίντεο που όπως υποστηρίζει πρόβαλε ο Ερντογάν για τον ίδιο και τη σχέση του με τρομοκράτες. Επανέλαβε ξανά τα συνθήματα κατά των σύρων προσφύγων λέγοντας ότι θα  σταλούν όλοι πίσω στην πατρίδα τους "την επομένη της νίκης". Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία δεν θα μετατραπεί σε "αποθήκη μεταναστών".  

Το οικονομικό τσουνάμι σκιάζει την αναμενόμενη νίκη του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, φανερά κουρασμένος από την έντονη προεκλογική του εκστρατεία, αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης, ενώ δεν φαίνεται να εμπιστεύεται κανέναν αφού ούτε από τους σωματοφύλακες του δεν πίνει νερό. Επιτιθέμενος λίγο πριν κλείσει η προεκλογική αυλαία στον Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε τους αντιπάλους τους ως «τρομοκράτες» που συνεργάζονται με το HDP και με «τους ΛΟΑΤΚΙ», που απειλούν όπως επαναλαμβάνει τις θεμελιώδεις αξίες της οικογένειας. Μια αναφορά που τον οδήγησε σε δικαστική διαμάχη με τον Κιλιτσντάρογλου.

Άλλη μια νίκη του Κιλιντσντάρογλου στα κατεχόμενα;

Στα κατεχόμενα οι κάλπες για τις τουρκικές εκλογές έκλεισαν την Πέμπτη το βράδυ. Σύμφωνα με τα προγνωστικά νικητής και στο δεύτερο γύρο, όπως και στον πρώτο, θα είναι ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Δικαίωμα ψήφου είχαν πάνω από 140.000 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, αριθμός αυξημένος κατά 34.000 από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 2018.

Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Κιλιντσντάρογλου κέρδισε στις κάλπες των κατεχομένων με 54,16% έναντι 38,55% του Ερντογάν. Στα κατεχόμενα διαπιστώνεται ολοένα και αυξημένη αντίδραση στις πολιτικές του Ερντογάν και το πολιτικό ισλάμ που προσπαθεί να επιβάλει στους Τουρκοκύπριους. Παράλληλα επικρατεί τεράστια αγωνία για την υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία με τους Τουρκοκύπριους να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες ενόψει του φόβου επανεκλογής του Ερντογάν. Αρκετοί Τουρκοκύπριοι επέλεξαν τις τελευταίες ημέρες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα φοβούμενοι μια επικείμενη κατάρρευση της τουρκικής λίρας.