Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουρκία

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα (26/05) το τουρκικό νόμισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η τουρκική λίρα, που αποδυναμώνεται σταθερά μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεπέρασε το όριο των 20 έναντι του δολαρίου ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το νόμισμα έφτασε να διαπραγματεύεται έως και τις 20,33 λίρες ανά δολάριο σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, αφήνοντάς το 20% κάτω τον τελευταίο χρόνο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας υπέστησαν πλήγμα μετά την απροσδόκητη δυνατή απόδοση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου, αφήνοντάς τον ως το ξεκάθαρο φαβορί για να κερδίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ερντογάν είπε σε συνέντευξή του ότι τα κράτη του Κόλπου έστειλαν πρόσφατα χρηματοδότηση στην Τουρκία, βοηθώντας για λίγο στην ανακούφιση της κεντρικής τράπεζας και των αγορών, και σκοπεύει να συναντήσει και να ευχαριστήσει τους ηγέτες τους μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμένει στην εξουσία μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-,ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr