Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σπιτια

Με δύο επιστολές, προς Σύνδεσμο Τραπεζών και Εταιριών εξαγοράς πιστώσεων, ο υπουργός Οικονομικών ζητά συγκράτηση στα δανειστικά επιτόκια, επισημαίνοντας και προς τις δύο πλευρές, πως μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθούσε τους δανειολήπτες να διατηρήσουν το δάνειο τους εξυπηρετούμενο.

Στην  πρώτη επιστολή ημερομηνίας 11 Απριλίου, προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μάκης Κεραυνός επισημαίνει πως η συνεχής αύξηση των επιτοκίων, προκαλεί ανησυχίες για την οικονομική αντοχή και φερεγγυότητα των δανειοληπτών, προσθέτοντας επίσης, πως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και για τα νεαρά ζευγάρια.

«Και ζητώ να απορροφηθεί μέρος του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων και να σταθεροποιηθούν οι δόσεις των δανείων, ώστε να αμβλυνθεί το βάρος που σηκώνουν τα νοικοκυριά», επισήμανε ο κ. Κεραυνός.

Όπως επισημαίνει, ελάχιστη θα είναι η επίπτωση για τις ίδιες τις τράπεζες, με την θετική ανταπόκριση μόνο για για εξυπηρετούμενα σήμερα στεγαστικά δάνεια μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, των οποίων το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, να ανακουφίζει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.

« Αυτό πιστεύω, θα είναι προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών και των εταιριών αγοράς πιστώσεων, γιατί θα εκφράσουν ακριβώς, την εταιρική τους κοινωνική ευθύνη», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Στη δεύτερη επιστολή, ημερομηνίας 13 Απριλίου, στην οποία αναφέρεται επίσης σήμερα η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, ο υπουργός Οικονομικών ζητά, ευθέως, παγοποίηση των στεγαστικών δανείων. Σημειώνοντας πως αυτό δεν θα είχε πραγματικό κόστος για τις εταιρείες, αλλά μόνο προσωρινά μειωμένα έσοδα και κέρδη.

«Θεωρώ σκόπιμο, όπως εξετάσετε την εισαγωγή σχεδίων που αποσκοπούν, είτε στην παγοποίηση επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο, είτε σε επιστροφή τόκων σε εξυπηρετούμενα δάνεια, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €350.000», υπογράμμισε ο κ. Κεραυνός.

Την ίδια στιγμή, τρέχουν χωρίς φρένο οι εκποιήσεις. Σύμφωνα πάντως, με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο η συντριπτική πλειοψηφία αφορά υποθέσεις πολλών χρόνων για τις οποίες έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις.

«Νομοτελειακά, το τέλος κάθε Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου, που χρονίζει, είναι η εκποίηση της ενυπόθηκης εξασφάλισης. Πολλά από τα δάνεια, τα οποία οδεύουν στην εκποίηση, είναι δάνεια δυστυχώς, για τα οποία έχει ληφθεί εδώ και δεκαετίες ή πάρα πολλά χρόνια, δικαστική απόφαση», σημείωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου.  

Μέχρι τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι 1305 πλειστηριασμοί οικοπέδων και κατοικιών.