Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αύξηση επιτοκίων

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα είναι κατάλληλες για την εξομάλυνση του υψηλού πληθωρισμού, εάν οι συνθήκες παραμείνουν όπως αναμένονται, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022, σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική νομισματικής σύσφιξης για να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.

Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου και με τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη να επιβραδύνεται, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων και πόσο θα είναι αυτή. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι «θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια» εάν ισχύει το «βασικό σενάριο» που βασίζεται στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, τον Μάρτιο.

Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 6,9%, σε ετήσια βάση, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο δομικός πληθωρισμός - εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους ενέργειας και τροφίμων - παραμένει επίμονα υψηλός.

Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, παρά τις εκκλήσεις για επιβράδυνση ή παύση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στην αναταραχή που υπήρξε στον τραπεζικό τομέα.

Η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και η εξαγορά της Credit Suisse από την ελβετική ανταγωνίστρια της UBS πυροδότησε αναταραχή στις αγορές, αλλά έκτοτε οι φόβοι για μια ευρύτερη οικονομική κρίση έχουν αμβλυνθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ