Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Στο «σφυρί» βρίσκονται εκατοντάδες σπίτια, πρώτες κατοικίες οικογενειών, επαγγελματικές στέγες και οικόπεδα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρέχουν πια με διαδικασίες εξπρές αφού μέχρι τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί 1305.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου ο οποίος έκανε λόγο για μια αδυσώπητη πραγματικότητα, που απορρέει από το τεράστιο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ταλανίζουν την οικονομία εδώ και πολλά χρόνια.  Ο κ. Ιωάννου είπε ότι πολλά από τα δάνεια τα οποία οδεύουν στην εκποίηση είναι δάνεια για τα οποία έχει ληφθεί εδώ και δεκαετίες δικαστική απόφαση η οποία δεν εκτελέστηκε.

«Προειδοποιούσαμε εδώ και 10 χρόνια»

Όπως είπε «εδώ και 10 χρόνια προειδοποιούσαμε για μια αδυσώπητη πραγματικότητα ότι νομοτελειακά το τέλος κάθε μη εξυπηρετούμενου δανείου που χρονίζει είναι η εκποίηση ενυπόθηκης εξασφάλισης. Η δε άλλη αδυσώπητη πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δανειοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος χωρίς ενυπόθηκη εξασφάλιση και αυτό αναπόφευκτα εμπεριέχει το κίνδυνο της εκποίησης εάν  η δανειακή σύμβαση δεν εκπληρωθεί»

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου ο επίτροπος καθηκόντως καλούσε τα μέρη, τους δανειολήπτες και τον δανειστή, να συνεργάζονται καλόπιστα και να αξιοποιούν τα δεδομένα και τα υφιστάμενα εργαλεία για βιώσιμες δίκαιες και λογικές αναδιαρθρώσεις. 

Έγιναν αρκετές βιώσιμες αναδιαρθρώσεις

Σε ερώτηση εάν έγινε κάποια προσπάθεια για να τα βρουν οι δύο πλευρές ο κ. Ιωάννου  είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων διαμεσολάβησης που έφτασαν στο γραφείο του οδήγησαν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Σημαντική η άμεση αντίδραση

Τόνισε δε ότι, βασική προϋπόθεση για σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος είναι να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση και από τα δύο μέρη, για αυτό τον λόγο είπε ότι  καλούνταν οι πολίτες μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα στις ταμειακές τους συμβάσεις ή αδυναμία εξυπηρέτησης να προσέρχονται στην τράπεζα και να απαιτούν εφαρμογή του κώδικα της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι πολλά από τα δάνεια τα οποία οδεύουν στην εκποίηση είναι δάνεια για τα οποία έχει ληφθεί εδώ και δεκαετίες δικαστική απόφαση η οποία δεν εκτελέστηκε.

«Η δικαστική απόφαση καθόριζε οφειλόμενο ποσό, τόσο μέχρι τη διευθέτηση του και διάταγμα εκποίησης. Παρόλα αυτά για διάφορους λόγους η απόφαση αυτή δεν εκτελείτο. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα», επισήμανε.