Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηβξβ

Οι διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαβεβαιώνουν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Συνάντηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνου Ηροδότου, με επίκεντρο, την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, με την χρεοκοπία της αμερικανικής Silicon Valley Bank, αλλά κυρίως, με την αναταραχή στην Ευρώπη με την Credit Suisse, παρά την εξαγορά της από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την συνάντηση η οποία, πάντως, δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, Πρόεδρος και Διοικητής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες που έλαβαν οι ελβετικές Αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σημειώνοντας πως οι εξελίξεις δεν επηρεάζουν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα επιβεβαιώθηκε, η κοινή αντίληψη, ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σε θέση να συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία. Οι κυπριακές τράπεζες, διαθέτουν σήμερα σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Αυτό οφείλεται και στη συνετή πολιτική και την επιτυχή διαχείριση των διαφόρων σημαντικών προκλήσεων του τομέα κατά τα τελευταία χρόνια.

Όπως πληροφορούμαστε, πριν από το πρωινό τετ α τετ, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και κατά το Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα συμφώνησαν στην καθιέρωση συνάντησης των δύο, σε τακτική βάση για ανταλλαγή απόψεων.

Πηγές της Κεντρικής που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, χαρακτήρισαν τα τελευταία 24ωρα, «ως ένα εξαιρετικά δύσκολο τετραήμερο», προσθέτοντας πως ο Διοικητής βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κριστίν Λαγκάρντ για συντονισμό και ενημέρωση των εξελίξεων.

Η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάστηκε όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο ακραία, σε σχέση με την ασφάλεια του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, για όποια μεταφορά συστημικού κινδύνου. Είτε αφορούσε τις Silicon Valley Bank- Signature, από την αμερικανική χρηματοπιστωτική κρίση, είτε την Credit Suisse. Σε όλα τα σενάρια, οι τράπεζες στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αντεπεξήλθαν με επιτυχία.

Οι ίδιες πηγές από την Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως οι απώλειες που σημείωσαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, οι τραπεζικοί τίτλοι ουδεμία σχέση έχουν με τις διεθνείς εξελίξεις.

Στη Βουλή η συζήτηση γύρω από την διπλή διεθνή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα 

Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση γύρω από την διπλή διεθνή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα με πρόταση του ΑΚΕΛ. Έχουν κληθεί να παραστούν, για να ενημερώσουν την νομοθετική εξουσία, αν προκύπτουν συστημικοί κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και την αναγκαιότητα λήψης προληπτικών μέτρων και δράσεων, ο υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, «Να δοθεί ολοκληρωμένη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές και φορείς, αναφορικά με το πραγματικό μέγεθος έκθεσης τραπεζών και επιχειρήσεων, σε ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.»

Εν τω μεταξύ, άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη ο 14ος μεταμνημονιακός έλεγχος.

Στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργούν κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αξιολογείται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Κύπρου.