Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός

Καθησυχαστικός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στις υποθέσεις τραπεζών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε από την ενημέρωση που έχει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όσο και από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Όπως είπε οι περιπτώσεις των τραπεζών που αναφέρονται στις ΗΠΑ και στην Ελβετία δεν πρέπει άμεσα να ταυτίζονται με την κακή εμπειρία του 2013, είναι κάτι το ξεχωριστό.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει πάντα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ότι ο ίδιος είναι σε συνεχή επαφή με τις εποπτικές αρχές. «Οι τράπεζές μας βρίσκονται σε μία καλή κατάσταση ρευστότητας και σε πολύ καλή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρέπει να μην υπάρξει πανικός να είμαστε ψύχραιμοι και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θεωρώ ότι δεν θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε», είπε.  

Όπως ανέφερε οι προσεγγίσεις των τραπεζών στην έκκληση που απηύθυνε πρόσφατα για να μειώσουν τις χρεώσεις τους, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που έχουν αρκετά εισοδήματα από την αύξηση των επιτοκίων, ήταν θετικές. «Πρέπει όλοι να βλέπουμε συνολικά την κατάσταση της οικονομίας και να συμβάλλουμε όλοι. Έχουμε κοινωνική ευθύνη», πρόσθεσε.

Θέμα ημερών το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης

Για το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης είπε ότι αναμένεται απάντηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι θέμα ημερών για να έχουμε μια απάντηση, είπε, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του σχεδίου.

Να είμασε όλοι νοικοκυραίοι

«Πρέπει όλοι να είμαστε συνεπείς, ορθολογιστές στην καθημερινή μας οικονομική διαχείριση και να είμαστε νοικοκυραίοι. Και στα σπίτια μας και στα υπουργεία μας και στις επιχειρήσεις μας. Οι καιροί και οι συγκυρίες είναι πάρα πολύ δύσκολες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεραυνός.

Όπως είπε, εφαρμόζοντας την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, που είναι και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, διασφαλίζεται ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για όλους.

Συνολική φορολογική μεταρρύθμιση

Ερωτηθείς από τον Νικήτα Κυριάκου εάν και πότε θα εφαρμοστεί η προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στα 24.500 ευρώ απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει τώρα τον χρόνο εφαρμογής της εξαγγελίας. Όπως είπε, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία για μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και θα μελετηθούν όλα τα θέματα. Σε ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει ανατροπή στο θέμα του αφορολόγητου εισοδήματος, ο κ. Κεραυνός είπε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί εάν δεν έχει την θέση των εμπειρογνωμόνων.

Αδύνατη η επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%

Στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς της ΑΤΑ στο 100% απάντησε πως είναι αδύνατο να το συζητούμε αυτή τη στιγμή. «Μιλούμε για τεράστια ποσά. Ο διάλογος συνεχίζεται για να δούμε με θετικό τρόπο πως μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Αλλά άμεση εφαρμογή στο 100% είναι κάτι το οποίο δεν αντέχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή», είπε. Σημείωσε ωστόσο πως βρίσκεται σε καθημερινή και μόνιμη συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας τόσο για το θέμα της ΑΤΑ όσο και για άλλα θέματα που αφορούν τα δύο υπουργεία.