Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αντρέα Ένρια

Έμμεση στήριξη στις κινήσεις της Eurobank στην Κύπρο και στην Ελληνική Τράπεζα, έδωσε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια, τονίζοντας πως βλέπει θετικά την ανάπτυξη των συμφερόντων ευρωπαϊκών τραπεζών σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Γνωρίζω ότι η Eurobank έχει ζητήσει εξουσιοδότηση να αυξήσει το μερίδιο της στην Ελληνική. Είναι κάτι που αξιολογούμε, αλλά γενικότερα, βλέπουμε θετικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναπτύσσουν τα συμφέροντά τους και σε άλλα κράτη-μέλη», ανέφερε ο κ. Ένρια σε συνέντευξή του στην ελληνική «Καθημερινή», που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

H Eurobank με διάφορες κινήσεις έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της στην Ελληνική Τράπεζα, την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου. Την 1η Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει συμφωνία με την Wargaming για απόκτηση 13,41% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, μια συμφωνία που υπόκειται σε εποπτικές εγκρίσεις, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει συμφωνία αγοραπωλησίας με την Senvest Management LLC για απόκτηση ποσοστού 3,2% στην τράπεζα. Μετά τις κινήσεις αυτές και τις απαιτούμενες εγκρίσεις η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική θα ανέλθει στο 29,2, καθιστώντας την ελληνική τράπεζα ως τον μεγαλομέτοχο στην Ελληνική.

Στήριξη στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις είχε εκφράσει ο κ. Ένρια και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει και στο ΚΥΠΕ τις οποίες χαρακτήρισε ως ένα «χρήσιμο εργαλείο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη διασύνδεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το κυπριακό σύστημα και αν αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διασυνοριακής σύνδεσης, ο κ. Ένρια είπε πως εναπόκειται στις τράπεζες να αποφασίσουν το κατά πόσο θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους. «Είναι κάτι που δεν θα προκαταλάμβανα, αλλά όντως θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μια μορφή διαφοροποίησης, είναι ένα από τα καλά της τραπεζικής ένωσης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε σχέση με την πρόθεση τόσο των ελληνικών να προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος, ο κ. Ένρια είπε πως το θέμα αυτό αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών. «Για μας, το θέμα είναι ότι οι διανομές (μερίσματος) είναι κεφάλαιο που εξέρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Συνεπώς δεν θέλουμε να το μετανιώσουμε».

«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όταν το κεφάλαιο εξέλθει για αμοιβή των μετόχων, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να παραμένουν σε ασφαλή (κεφαλαιακή) τροχιά», είπε.