Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΓΦΩΓ

Στον ρόλο της Κύπρου στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος αναφέρθηκαν οι ομιλητές που χαιρέτισαν τη διοργάνωση του 8th International Compliance Forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με κύριο υποστηρικτή την Τράπεζα Κύπρου.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου ο Μάριος Σκανδάλης, η παρουσία εκπροσώπων από τις ΗΠΑ και την Αγγλία, επιβεβαιώνει τη στήριξη προς την Κύπρο για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, ενώ ο εκπρόσωπος του State Department, Erik Woodhouse, εξήρε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος και επεσήμανε την πρόθεση των ΗΠΑ για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Woodhouse ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «το σημαντικό και εντυπωσιακό έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενίσχυση των κανονισμών ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος», προσθέτοντας ότι προσβλέπουν σε συνεχή πρόοδο τα επόμενα χρόνια. «Είμαι περήφανος για του ισχυρούς δεσμούς της ΕΕ με τις ΗΠΑ και για τις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε, επισημαίνοντας τη στήριξη στον έλεγχο των εξαγωγών, καθώς και στην εφαρμογή κυρώσεων. Είπε, δε, ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο σε αυτούς τους τομείς.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Woodhouse υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των ανθρώπων που εργάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα, για την εφαρμογή των κυρώσεων, με στόχο «η Ρωσία να βρεθεί αντιμέτωπη με μία στρατηγική ήττα». «Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τους εταίρους και συμμάχους μας, μέχρι η Ρωσία να αλλάξει τη στάση της», είπε ο κ. Woodhouse και πρόσθεσε ότι «κυρώσεις θα έχουν και όσοι έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με εντεταλμένους της Ρωσίας».

Επεσήμανε, ακόμα, τον σημαντικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην εφαρμογή των κυρώσεων, καθώς από αυτόν εξαρτάται το πάγωμα λογαριασμών, η απόρριψη συναλλαγών και ο τερματισμός πελατειακών σχέσεων. Τέλος, αναφερόμενος και στο θέμα του φόρουμ, γύρω από τη βιωσιμότητα των στρατηγικών επιλογών, είπε ότι «στόχος είναι να διατηρήσουμε τη λειτουργία των διεθνών αγορών, ιδίως σε βασικά αγαθά», αναφέροντας ως παράδειγμα την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου χαιρέτισε το φόρουμ ο Μάριος Σκανδάλης, ο οποίος είπε ότι η παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, μεταξύ των εκατοντάδων συμμετεχόντων, «επαναβεβαιώνει την αδιαπραγμάτευτη στήριξη προς τις προσπάθειες της Κύπρου για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της οικονομικής τρομοκρατίας».

Παρουσιάζοντας τη θεματική της φετινής διοργάνωσης, ο κ. Σκανδάλης εστίασε στους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας που άπτονται του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι τρεις πυλώνες παρέχουν «στέρεο έδαφος για κεντρικές αποφάσεις, όπως η αξιοποίηση γης, η διαχείριση υδάτων και ο σχεδιασμός κτιρίων», είπε, επισημαίνοντας ότι έτσι διαφυλάσσονται οι φυσικοί πόροι και η οικονομία, ενώ αναβαθμίζεται και το βιοτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της βιωσιμότητας, είπε ότι είναι μία «τέχνη ισορροπίας», ώστε να παράγεται οικονομικό όφελος, σε συνάρτηση με την προστασία των άλλων δύο πτυχών.

«Οι ρυθμιστικοί φορείς και οι φορείς θέσπισης προτύπων έχουν αποδείξει τη σημασία της συμμόρφωσης στην παρακολούθηση και διασφάλιση της βιωσιμότητας», κατέληξε ο κ. Σκανδάλης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα για το κατά πόσο μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι, αλλά κατά πόσο κάνουμε αυτή την επιλογή.

Ο Duncan Tessier, εκ μέρους της αγγλικής κυβέρνησης, ανάφερε ότι η πιο σημαντική πτυχή στην ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και το οικονομικό έγκλημα, καθώς και για την εφαρμογή κυρώσεων, είναι η συνεργασία τόσο με διεθνείς εταίρους, όπως η Κύπρος, όπως και με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Marcus Pleyer, μιλώντας εκ μέρους του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, συνεχάρη τους διοργανωτές που επέλεξαν το θέμα της βιωσιμότητας «εν μέσω μεγάλων οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων». Τόνισε ότι οι συνεργασίες και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι καίριες για την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και πρόσθεσε ότι «όταν ο κόσμος βλέπει εγκληματίες να χρησιμοποιούν τα κακοπροαίρετα παιχνίδια τους για να αυξήσουν την οικονομική τους επιρροή και να αποκτήσουν πολιτική ισχύ, τίθεται σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου και οι θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε μία διεφθαρμένη κοινωνία».