Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενεργειακα

Με τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Αιγύπτου, θα ανοίξει ο δρόμος για απεξάρτηση της Ευρώπης, από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον αντιπρόεδρο της Chevron, Colin Parfitt, του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ο οποίος διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ και τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ. Τα οποία είναι ήδη εκμεταλλεύσιμα και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ μέρος αυτών τροφοδοτούν τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Colin Parfitt – Αντιπρόεδρος Chevron

H Chevron έχει καταστεί πλέον, ένας παγκόσμιος παίκτης (φυσικού αερίου) LNG, με την Ευρώπη να είναι ο προφανής στόχος, (που χρειάζεται) για περισσότερο LNG καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει το χαμένο ρωσικό αέριο

 

Ξένοι αναλυτές μεταδίδουν πως η Chevron προσανατολίζεται στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη, προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την πιο γρήγορη και φθηνή λύση για την Ευρώπη, στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζουν μάλιστα, το μνημόνιο που υπέγραψαν Κομισιόν, Ισραήλ και Αίγυπτος για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου από το Ισραήλ, στην Αίγυπτο και μετά την υγροποίηση του μεταφορά για προμήθεια στην Ευρώπη.

Colin Parfitt – Αντιπρόεδρος Chevron

Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, μέσω εγκαταστάσεων LNG που έχουν ήδη κατασκευαστεί για να φέρουν το φυσικό αέριο στην αγορά, φαίνεται λογική. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας υγροποίησης σε κάποια χώρα τις περιοχής. Η μετατροπή φυσικού αερίου σε LNG, θα ήταν ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

 

Η Chevron, όπως συμφωνήθηκε με την κυπριακή κυβέρνηση, θα καταθέσει μέχρι το τέλος του 2022, στο Υπουργείο Ενέργειας για έγκριση, το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτασματος Αφροδίτη. 

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε σήμερα και η Ισραηλινή εταιρία NewMed Energy.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, οι τρείς εταίροι του Αφροδίτη, NewMed με μερίδιο 30 τοις εκατό, Chevron και Shell με μερίδιο 35 τοις εκατό, η καθεμία, εξετάζουν την σύνδεση του κοιτάσματος με υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή ή τη σύνδεσή του με σχέδια ανάπτυξης στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, η NewMed δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, πως οι τρείς εταίροι συμφώνησαν σε μια επένδυση ύψους 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη γεώτρησης και την κάλυψη άλλων δαπανών ανάπτυξης, για το υπεράκτιο έργο.

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά γεώτρηση, που θα επιβεβαιώσει πρώτα το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εκτιμάται ότι είναι 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγή.