Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρηση κοιτασμα αφροδιτη

Επένδυση ύψους 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη γεώτρησης και την κάλυψη άλλων δαπανών ανάπτυξης για το υπεράκτιο έργο στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ενέκριναν οι εταίροι. Αυτό δήλωσε την Κυριακή (18/09) η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy.

Σύμφωνα με το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά στη γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει σε πρώτη φάση, το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εκτιμάται ότι είναι 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.Στη συνέχεια αυτή η ποσότητα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή.

Πάντως, η γεώτρηση θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η NewMed έχει μερίδιο 30% στο κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο βρίσκεται περίπου 170 χιλιόμετρα νότια της Λεμεσού. Την ίδια ώρα, η Chevron και η Shell έχουν μερίδιο 35% η καθεμία.

Σύμφωνα με τη NewMed, οι εταίροι εξετάζουν επιλογές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του κοιτάσματος με υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή ή της σύνδεσής του με σχέδια ανάπτυξης στην Αίγυπτο.

Σε άλλα νέα, την ερχόμενη Δευτέρα (19/09) η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με την Κύπρια ομόλογο της, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ατζέντα της, το τμήμα Ισάϊ στην άκρη του Αφροδίτη.

Μάλιστα, ισραηλινή εφημερίδα υποστηρίζει πως η Καρίν Ελχαράρ, θα αντιπροτείνει στην κυπριακή πλευρά, νέο πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς, έναντι χρηματικής αποζημίωσης. (Περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ).